Кількість фігурантів антикорупційних справ, які втекли з України, постійно росте - САП

Кількість фігурантів антикорупційних справ, які втекли з України, постійно росте - САП

Укрінформ
Кількість осіб, які переховуються від досудового розслідування у кримінальних провадженнях Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Національного антикорупційного бюро України на територіях інших країн, постійно зростає, і це питання наразі є критичним.

Про це на брифінгу заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, САП у своїй роботі визначила одним із пріоритетів співпрацю з міжнародними партнерами і напрацювання взаємодії з аналогічними правоохоронними органами інших країн.

«Ми маємо досить велику проблему з поверненням до України осіб, які переховуються від органів досудового розслідування або суду на територіях інших країн. Кількість цих осіб постійно зростає. І враховуючи, серед іншого, кількість того ресурсу, який мають ці особи, вони можуть переховуватися від органів досудового розслідування досить тривалий час. Тому це питання є критичним і потребує вирішення», – переконаний Клименко.

Читайте також: Економічний ефект від роботи НАБУ і САП за півроку становить ₴3,7 мільярда - Кривонос

За його словами, для САП також важливим є питання удосконалення інституту угод, щоб зробити більш ефективним досудове розслідування саме топкорупційних справ і притягнення до відповідальності організаторів злочинних схем.

«Відповідний законопроєкт уже пройшов перше читання. Ми не зовсім згодні з його трактуванням по певних пунктах. Ми надали свою оцінку цьому законопроєкту і запропонували правоохоронному комітету наше бачення цього закону, яким чином його зробити найбільш ефективним саме для антикорупційних органів тощо», – сказав керівник САП.

Він заявив, що також важливим питанням для них є скасування так званих правок Лозового. «Серед іншого, я вважаю, що достатньо лише скасувати причини для закриття кримінального провадження через так званий пропуск строків досудового розслідування і передати право продовження строків слідства після повідомлення особі про підозру до прокурора. Це може бути досить простий законопроєкт, який вирішить і врятує величезну кількість кримінальних проваджень, де встановлені мільярдні збитки тощо», – поінформував Клименко.

Як повідомлялося, раніше міністр юстиції Денис Малюська розповів, що найбільшою проблемою екстрадиції до України обвинувачених у корупційних злочинах є побоювання інших країн щодо безпеки.

18 липня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт щодо підвищення ефективності укладання угод зі слідством про визнання винуватості. Проєктом закону пропонується застосовувати штраф як додаткове покарання у разі укладення угоди про визнання винуватості щодо корупційних правопорушень. Після першого читання у багатьох активістів, які борються з корупцією, виникли зауваження стосовно цього документа.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що законопроєкт №11340 щодо підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості, який уможливить відкуп за корупційні злочини, до другого читання кардинально зміниться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-