В Україні оновили рекомендації щодо вакцинації від ковіду

В Україні оновили рекомендації щодо вакцинації від ковіду

Укрінформ
Україна оновила рекомендації щодо вакцинації від ковіду, відтепер достатньо одного щеплення проти коронавірусної хвороби, для осіб з групи ризику - раз на рік необхідна ревакцинація.

Про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

"МОЗ отримало рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) і відповідно в продовження рекомендацій і позиції ВООЗ Україна оновила свої внутрішні регуляції, які стосуються вакцинації проти ковіду. Логіка цих змін полягає у спрощенні вакцинації. Тепер людина, яка не має супутніх захворювань, має отримати одне первинне щеплення, і цього щеплення буде достатньо, тобто не потрібно проводити ревакцинацію. Люди, які належать до груп ризику, повинні проходити щорічну ревакцинацію, яка проводиться однією дозою. Серед груп ризику - вагітні, особи похилого віку, люди, які хворіють на неінфекційні захворювання. По факту для первинного курсу щеплення одна доза, для ревакцинації - одна доза", - розповів Кузін.

Медпрацівники, освітяни, так само, за його словами, підлягають ревакцинації від ковіду раз на рік.

Як уточнив на брифінгу голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій, рекомендація однократної вакцинації проти ковіду стосується людей, які раніше ніколи не проходили таку вакцинацію. Для щеплення використовується м-рнк вакцина, яка адаптована під штам Омікрон.

За його словами, для людей до 60 років без супутніх захворювань вакцинація проти ковіду є добровільною.

"Рекомендації ВООЗ кажуть, що людям до 60 років через наявність гібридного імунітету вже не обовʼязково оновлювати через бустер, ревакцинацію свій захист, бо вони захищені від важкого перебігу", - сказав Лапій.

Як зазначив він, вже багато людей зустрілися з вірусом ковіду, отримали вакцинацію. Ревакцинації потребують люди з груп ризику.

Наразі в Україні використовується омікронспецифічна м-рнк вакцина виробництва Pfizer, в наявності близько 500 тис. доз.

"Вона зараз перебуває на рівні кожного пункту щеплення. Так само на рівні великих лікарень певну кількість дитячої вакцини для вакцинації дітей від 6 років. Для тих батьків, які хочуть вакцинувати свою дитину, радимо перетелефонувати у такий пункт і уточнити наявність вакцини", - сказав Кузін.

Читайте також: МОЗ не бачить підстав для обмежувальних заходів попри зростання захворюваності на COVID-19

Перелік пунктів вакцинації є на сайті НСЗУ та обласних управлінь охорони здоровʼя.

Кузін додав, що вакцини проти ковіду можуть також отримати і приватні медзаклади.

"Якщо медзаклад законтрактований з НСЗУ по пакету ПМГ, то він має оформити відповідну заявку на отримання вакцини. Така заявка має бути відправлена до обласного центру контролю та профілактики хвороб, і вакцина буде доставлена залежно від тих потреб, які декларує субʼєкт господарювання", - сказав головний санітарний лікар України.

Вакцина є безоплатною для громадян, також, за словами Кузіна, на 2025 рік урядом вже сформована заявка на отримання вакцини проти ковіду на безкоштовній основі за механізмом COVAX.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, на сьогодні на стаціонарному лікуванні через коронавірусну хворобу перебуває дещо більше 2 тисяч пацієнтів.

Фото: Freepik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-