У МВС розповіли, як має бути облаштований захищений простір у закладах освіти

У МВС розповіли, як має бути облаштований захищений простір у закладах освіти

Укрінформ
Захищені простори у закладах освіти не належать до фонду захисних споруд цивільного захисту. Вони лише частково можуть замінити повноцінні укриття.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко, передає кореспондент Укрінформу.

Тимченко повідомив, що захищений простір - це приміщення для фізичного захисту людей і що ці простори призначені для захисту від непрямої дії засобів ураження шляхом зменшення впливу надмірного тиску повітряної ударної хвилі та дії уламків.

«Захищені простори не є об'єктами фонду захисних споруд цивільного захисту. Вони лише частково можуть замінити повноцінні укриття, проте далеко не у всіх закладах освіти вони (укриття - ред.) сьогодні є. Ми розуміємо, що є заклади освіти, які побудовані досить давно і які не передбачали створення спеціальних облаштувань у підвальних приміщеннях тощо. Саме тому запропоновано швидкий механізм облаштування перших поверхів закладів освіти», - сказав він.

Заступник міністра нагадав, що раніше була ухвалена постанова уряду, якою був затверджений порядок створення захищених просторів.

Відповідаючи на запитання, скільки закладів освіти потребують цих просторів і про які заклади освіти йде мова, Тимченко зазначив, що станом на сьогодні йдеться про сотні закладів освіти на території України.

Читайте також: Близько тисячі шкіл цьогоріч розпочнуть навчання офлайн - Шмигаль

«Але в першу чергу держава має створити безпечні умови на території громад із задовільним або помірним рівнем ризику. І йдеться у першу чергу про школи, бо діти мають здобувати якісну освіту», - зазначив він.

За його словами, місцем розташування захищених просторів рекомендовано обирати підвальні та цокольні приміщення, а також перші поверхи, які мають бути належним чином облаштовані.

«Ми говоримо про те, що не допускається облаштування захищених просторів у приміщеннях, розташованих вище ніж на 1 поверсі. Запропоновано швидкий механізм облаштування перших поверхів закладів освіти габіонами та металевими віконницями, які є швидкими у монтажі та мають помірну вартість», - пояснив заступник міністра.

Відповідаючи на запитання, Тимченко поінформував, що методика передбачає алгоритм обрахування того, яка кількість дітей може знаходитися безпосередньо у тому чи іншому закладі освіти, у тому захищеному просторі, який буде передбачений.

«Я можу сказати, що станом на сьогодні передбачається мінімум 1,2 квадратних метри на одну дитину - те, що має бути облаштовано у приміщенні, обладнаному, до прикладу, із вулиці, габіоном», - сказав він.

Читайте також: У бюджеті передбачені ₴2,5 мільярда на будівництво шкільних укриттів - Мінфін

Відповідаючи на запитання, на кого покладається фінансування облаштування цих просторів, заступник глави МВС зазначив, що на місцеву владу.

Як повідомлялося, 13 серпня уряд затвердив експериментальний проєкт зі створення захищених просторів у закладах освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-