Патріарх Варфоломій: Ми з Папою Франциском одностайні у засудженні війни в Україні

Патріарх Варфоломій: Ми з Папою Франциском одностайні у засудженні війни в Україні

Укрінформ
Вселенський патріарх Варфоломій наголосив на одностайності Константинопольської православної церкви з Римським апостольським престолом щодо засудження російської агресії проти України.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню The Pillar, повідомляє Укрінформ з посиланням на департамент інформації Української греко-католицької церкви.

Як зазначається, патріарх підкреслив, що, незважаючи на різні голоси критиків, які звинувачують Папу Франциска у недостатній рішучості в засудженні дій Росії, Константинопольський патріархат високо цінує його пастирську турботу про стражденний український народ. Відтак він відзначив особисту участь Папи у поверненні викрадених українських дітей та залучення Ватикану до Саміту миру.

«І ми, як і Святіший отець Франциск, є одностайними у засудженні війни в Україні», – заявив Вселенський патріарх.

Коментуючи свої стосунки з трьома останніми римськими понтифіками, Патріарх Варфоломій назвав їх «дорогими друзями і партнерами у поширенні християнської єдності». Він відзначив надзвичайну харизму Івана Павла II, глибоке богословське мислення Венедикта XVI та смиренність і опіку над вбогими у Франциска.

Читайте також: Папа Франциск зустрівся з родичами українських військовополонених

Окрім цього, Патріарх Варфоломій поділився думками щодо розколу між східною та західною церквами 1054 року, висловивши надію на його подолання. «Без сумніву, ми палко молимось за зцілення схизми (подолання розколу християнської церкви на католицьку та православну – ред.) 1054 року», – сказав він.

Патріарх нагадав про початок діалогу любові між двома церквами-сестрами у 1960-х роках та про результати роботи змішаної богословської комісії. «Сподіваємося, що цей діалог принесе багато плодів і стане конкретним кроком вперед до здійснення повної єдності двох церков, коли Бог дозволить, щоб здійснилося бажання самого Христа, щоб ми "були одно" (Ів. 17, 11)», – підсумував Патріарх Варфоломій.

Читайте також: Зеленський обговорив результати Саміту миру з держсекретарем Ватикану

Як повідомляв Укрінформ, Вселенський патріархат Константинополя приєднався до підписантів спільного комюніке Саміту миру, який відбувся у Швейцарії 15-16 червня цього року.

Фото: Yadvashem.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-