Італійський хірург провів в Україні показові операції для підвищення кваліфікації українських колег

Італійський хірург провів в Україні показові операції для підвищення кваліфікації українських колег

Ексклюзив
Укрінформ
Італійський хірург Марко Інноченті 6-16 серпня волонтерські працював у Вінниці та Житомирі, консультуючи й проводячи складні операції пораненим українським військовим. На них в рамках курсу були присутні місцеві українські хірурги.

Про це розповів кореспондентові Укрінформу сам Інноченті.

«Перебуваючи в Україні я провів шість операцій, три у Вінниці, три в Житомирі. Чотири з них дуже складні – з мікросудинними пересадками. Це допоможе підвищити якість життя поранених. Але ще важливіше те, що за кожною споглядали щонайменше п'ять місцевих хірургів. І вони після цього оперуватимуть сотні пацієнтів», - розповідає Інноченті.

Він вважає такі практичні заняття найважливішою ланкою курсу підвищення навчання. Адже перебуваючи на операції, «хірурги часто бачать способи, методи, які неможливо знайти у літературі, вони ще не описані».

Поїздка до Вінниці та Житомира стала першим візитом італійського хірурга в Україну. «У мене дуже хороші враження від українців, які багато місяців перебувають у стані війни. Мої колеги тут працюють по 24 години на день – увесь тиждень. Кожна медсестра працює вдесятеро більше за італійську медсестру. І ніхто не скаржиться! Усі просто роблять свою роботу. Це дуже сильні, сміливі та скромні люди. Яким потрібна допомога», - зазначив Інноченті.

При цьому він високо оцінив професійні якості українських хірургів, назвавши їх «майстерними, досвідченими». Проте в медицині завжди буває корисно знайомитися з досвідом колег. «Наприклад, в мікрохірургії є свої нюанси, якими я можу поділитися з цими сміливими та працьовитими людьми. Хочеться вірити що моя поїздка, мій досвід були корисними для них. Адже в Україні під час війни багато поранених і відповідно дуже багато роботи для лікарів цієї спеціалізації», - сказав італієць.

Він додав, що його поїздка відбувалася в межах ширшого проєкту, що політично організується урядом Італії. «Це потужний проєкт, який, можливо саме через те реалізується дещо повільно. Тому корисно було приїхати в Україну, встановити особисті контакти. На власні очі побачити. яка саме допомога потрібна. Це дуже важливо, тому що політики іноді говорять-говорять, але не знають якихось конкретних речей, деталей», - підкреслив хірург.

Наостанок він додав, що має намір ще приїжджати в Україну задля допомоги в лікуванні поранених і передачі свого досвіду українським колегам.

В організації приїзду Марко Інноченті в Україну та його роботі тут велику роль зіграли латвійські мікрохірурги Олаф Ліберманіс і Мартіньш Малзубріс, які з весни 2022 року багато працюють в Україні. Вони ставлять собі за більш широку мету об’єднання зусиль різних європейських країн і спеціалістів, щоб допомогти України вибудувати більш ефективну систему лікування поранених у війні.

Читайте також: Із початку року в Україні держава забезпечила протезами вісім тисяч осіб

Марко Інноченті (нар. 1956 року) з відзнакою закінчив відділення медицини та хірургії Флорентійського університету, спеціалізація – пластична хірургія, хірургія кисті та ортопедія. Також навчався і проходив практику в Луїсвіллі (США) та Гонконгу. Наразі Інноченті – професор пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії в Болонському університеті (найстарішому в Європі) та директор «Клініки IV – Ортопластика» у болонському Інституті Ріццолі. Провів понад 800 мікрохірургічних втручань і 3500 операцій у хірургії кисті та пластичній хірургії.

Як повідомляв Укрінформ, у Вінниці багатодітній матері успішно пересадили донорське серце.

Фото: Олаф Ліберманіс

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-