Литва продовжить тимчасовий захист для українських біженців ще на рік

Литва продовжить тимчасовий захист для українських біженців ще на рік

Укрінформ
Литва планує продовжити дозвіл на тимчасове проживання для біженців з України ще на один рік.

Як передає Укрінформ, про це повідомив литовський мовник LRT.

Міністерство внутрішніх справ Литви підготувало проєкт урядової постанови про продовження терміну тимчасового захисту українських біженців. «Дозволи на проживання, видані зараз, дійсні до 4 березня 2025 року, але із запропонованою поправкою дозволи можуть бути видані до 4 березня 2026 року», - йдеться в документі, підписаному главою МВС Агне Білотайте.

За даними Департаменту міграції, щодня реєструється від 30 до 40 нових заяв на отримання посвідок на тимчасове проживання. Наразі понад 44 300 осіб мають дійсні дозволи на проживання в Литві за схемою тимчасового захисту.

За її словами, продовження терміну видачі дозволів на проживання зменшить адміністративне навантаження на українців. Це також зменшить навантаження на Департамент міграції та полегшить процес продовження дозволів напередодні 4 березня 2025 року, оскільки деякі люди вже матимуть більш довгострокові дозволи. Ця пропозиція відповідає загальноєвропейському рішенню, ухваленому в червні цього року.

Читайте також: Литва передала Україні новий пакет військової допомоги

Як повідомлялося, ЄС активував механізм тимчасового захисту 4 березня 2022 року, невдовзі після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Механізм пропонує переміщеним українцям колективний захист і надає їм такі права, як право на проживання, працевлаштування, житло, медичне обслуговування та освіту для їхніх дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-