В Україні змінять умови контрактів із медзакладами, що приймають пологи

В Україні змінять умови контрактів із медзакладами, що приймають пологи

Укрінформ
Наступного року Національна служба здоров’я змінить умови контрактування медичних закладів, які надають послугу пологів.

Про це на брифінгу в Житомирі повідомила голова НСЗУ Наталія Гусак, передає кореспондент Укрінформу.

«На наступний рік ми не будемо контрактувати заклади, які порушують стандарти (пологів – ред.) за двома показниками. Це народження дітей до 34-х тижнів. Жінки, які мають народжувати виключно у закладі третього рівня (перинатальний центр – ред.), мають народжувати тільки там, адже там створені безпечні умови, що їм та їхнім дитям нададуть допомогу. Натомість їх залишають у закладах, які не мають на це права і ми тоді ставимо під небезпеку дітей, які народжуються, а також розпорошуємо фінансовий ресурс Окрім того, ми не будемо готові закуповувати в закладах послугу пологів, які мають кесареві розтини на рівні більше 25%», - зазначила Гусак.

За її словами, Житомирська міська лікарня №1 надала послугу з 924 пологів, але у 50% жінок вони були прийняті через кесарів розтин. Гусак наголосила, що це надвисокий показник. Відповідно, лікарня отримала повідомлення про порушення умов договору.

«Якщо говорити про Чуднівську або Андрушівську лікарні, то тут ще інша ситуація. Держава не закуповує в них послуги з пологів, бо вважає, що там не можуть її надавати. Утім засновник приймає рішення продовжувати надавати такі послуги. До прикладу, Чуднівська лікарня за 6 місяців прийняла 43 пологи, при цьому 33% з них - це кесареві розтини. Тому ми написали лист до МОЗ розібрати такі випадки, бо для нас у цьому напрямку безпека пацієнта - це №1», - додала Гусак.

Читайте також: Послуги з лікування безпліддя вже отримали 346 жінок - Нацслужба здоров'я

На Житомирщині цьогоріч у чотирьох медзакладах приймали пологи, не маючи договору із НСЗУ за відповідним пакетом. Це Чуднівська, Любарська, Андрушівська та Попільнянська лікарні.

Як повідомляв Укрінформ, від початку року послуги із лікування безпліддя за Програмою медичних гарантій отримали 346 жінок, у 130 випадках зафіксовано настання вагітності.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-