В уряді пропонують віддати безгосподарну нерухомість під житло для переселенців

В уряді пропонують віддати безгосподарну нерухомість під житло для переселенців

Укрінформ
Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій пропонує дозволити громадам використовувати приміщення оптимізованих дитсадків та шкіл як житло для внутрішньо переміщених осіб.

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук на брифінгу за підсумками Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, передає кореспондент Укрінформу.

«Разом із громадами та областями ми розпочали інвентаризацію майна. Ви живете в громадах і бачите, як багато є безгосподарного майна. До прикладу, оптимізовані садочки, школи, які не використовуються, але могли б піти під житло для ВПО. Так само як і гуртожитки, ліцеї, навчальні заклади, колишні коледжі, заклади інших форм власності - наприклад, ті, що сьогодні передані до Фонду держмайна, Укрзалізниці. У нас дуже багато об'єктів, які мають юридичного власника, але фактично є безгосподарним», - зазначила Верещук.

Вона акцентувала на законодавчих обмеженнях щодо використання порожніх приміщень. За її словами, зокрема, будівлі оптимізованих дитсадка та школи можна використати, коли сплине трирічний термін, і тільки за цільовим призначенням.

Читайте також: Виплати вразливим категоріям переселенців зберігатимуться у 2025 році - Жолнович

«Ми хочемо внести зміни до закону і дозволити власникам майна - а власниками садків і шкіл є громади - після спливу одного року почати використовувати його як житло для ВПО, щоб не було потім там якихось зловживань, перекручувань. Все має піти для житла для ВПО, щоб ми первинно зняли величезну проблему», - додала віцепрем'єрка.

Як повідомляв Укрінформ, з серпня 2022 року з прифронтових районів Донеччини вивезли понад 197 тисяч осіб, із них більш ніж 24 тисяч - діти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-