Статус переселенця має стати підставою для отримання відшкодування від РФ - Жолнович

Статус переселенця має стати підставою для отримання відшкодування від РФ - Жолнович

Ексклюзив
Укрінформ
Заморожені російські активи можуть стати ресурсом для відшкодування збитків, завданих внутрішньо переміщеним особам.

Про це заявила очільниця Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю Укрінформу.

«Щодо статусу ВПО йдеться про вимушену обставину, яка сталася з людьми — вони постраждали від російської агресії. І цей факт не зміниться — ані за рік, ані за 10 років… Тому для нас дуже важливо створити реєстр постраждалих від російської агресії, яким була завдана шкода життю та здоров'ю. Ми зараз працюємо над цим», - зазначила Жолнович.

Вона додала, що кожен українець, який зазнав моральних чи фізичних втрат через війну, має отримати відшкодування від РФ. Саме задля цього українській державі потрібен реєстр із повною інформацією про постраждалих. Вона зазначила, що у першому читанні ухвалили законопроєкт щодо створення такого реєстру, наразі він готується до другого читання.

За її словами, заморожені російські активи можуть стати джерелом для компенсації збитків, завданих громадянам.

«Гадаю, що на якомусь етапі з цих коштів (заморожених російських активів - ред.) будуть відшкодовуватися, зокрема, й збитки, завдані життю та здоров'ю. Фахівці, які займаються міжнародним компенсаційним механізмом, розглядають покриття шкоди, завданої внутрішньо переміщеним особам. Однак спочатку її отримають люди, які втратили житло: цей реєстр вже є, і дані про цих людей вже готові до розгляду в цьому міжнародному компенсаційному механізмі», - підкреслила міністерка.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів очікує, що країни G7 розроблять технічні процедури для передачі $50 мільярдів Україні від російських активів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-