За час війни викрили 515 організованих груп, які допомагали ухилянтам тікати за кордон

За час війни викрили 515 організованих груп, які допомагали ухилянтам тікати за кордон

Укрінформ
Від початку повномасштабного вторгнення РФ прикордонники у співпраці з іншими правоохоронцями виявили 515 організованих злочинних груп, які сприяли українцям у незаконному перетині кордону.

Про це розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, передає Укрінформ із посиланням на «Слідство.Інфо».

Прикордонники щодня фіксують спроби українців незаконно перетнути кордон на різних ділянках. При цьому більшість порушників звертаються до злочинних організованих груп, які поширюють свої повідомлення у Телеграм-каналах та інших соцмережах.

«Починаючи з 2022 року щонайменше 515 злочинних груп було викрито у співпраці прикордонників з іншими правоохоронцями. Загалом це близько 1500 осіб. За це порушники платять злочинцям кошти, і досить немалі. Як правило, ці суми коливаються від 3 до 12 тисяч доларів, але є випадки, коли представникам злочинних груп платять і більше», — розповів речник.

Читайте також: СБУ затримала начальників Бориспільського і Бучанського ТЦК, які «заробили» $1 мільйон на ухилянтах

За його словами, організатори злочинних груп перебувають здебільшого за кордоном, а також у різних областях України. Онлайн вони знаходять пособників - жителів прикордоння, які добре знають місцевість. Інколи організатори залучають неповнолітніх як провідників до лінії державного кордону.

«Останні три роки найчастіше українці незаконно намагаються перетнути кордон до Молдови та Румунії. Рідше — до Угорщини і Словаччини. По кожній такій схемі заводиться кримінальна справа щодо незаконного переправлення осіб через кордон (стаття 332 КК)», — додав Демченко.

Читайте також: У Молдові арештували організаторів схеми з перевезення ухилянтів

Як повідомляв Укрінформ, у Берегові на Закарпатті затримали депутата міської ради, який переправляв ухилянтів за кордон за грошову винагороду.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-