Угорщина посилила вимоги для біженців з України - ВВС

Угорщина посилила вимоги для біженців з України - ВВС

Укрінформ
В Угорщині набула чинності нова постанова уряду, яка посилює вимоги до біженців з України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Згідно з новим законом, право на державну підтримку, яка охоплює безкоштовне житло та базову щомісячну суму, зберігається лише в українців, чия остання офіційна адреса в Україні була в районі, у якому безпосередньо відбувалися бойові дії.

"Новий закон обмежує державну підтримку українців тими, хто походить з частин України, які безпосередньо постраждали від бойових дій, спричинених вторгненням РФ", - йдеться у повідомленні.

Урядова постанова № 134 вносить зміни до законодавства, що діяло до 2022 року та до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, пишуть журналісти.

У списку, який щомісяця оновлюватиме уряд Угорщини, є 13 регіонів України.

Скільки з 31 тисячі українців, які мешкають в Угорщині, постраждають внаслідок нового закону, невідомо. Правозахисні групи кажуть, що найбільш уразливими є представники ромської етнічної меншини з найзахіднішої Закарпатської області, які все ще живуть у притулках, які тепер закриють.

Їхнє становище ускладнюється тим, що багато з них мають подвійне українсько-угорське громадянство. Видання стверджує, що "це робить їх непридатними для отримання притулку в інших країнах ЄС".

Читайте також: Угорщина не пояснила ЄС, чому спростила в'їзд для росіян та білорусів

Як повідомляв Укрінформ, Угорщина спростила умови в'їзду для громадян Російської Федерації та Білорусі. Після візиту угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана до Москви Будапешт включив громадян РФ та Білорусі до програми так званої національної карти – вона видається для охочих працювати в Угорщині на два роки з можливістю продовження.

Спеціальної перевірки власників "національної карти" на європейському рівні не проводиться, що вже викликало занепокоєння серед сусідів Угорщини. Єврокомісія попросила Угорщину пояснити, яким чином країна має намір пускати до себе за спрощеною процедурою громадян Білорусі та Росії і як виконуватимуться вимоги щодо в'їзду в Шенгенську зону.

Європейська комісія до 19 серпня очікувала від Угорщини відповіді на низку запитань щодо можливої загрози безпеці ЄС через рішення Будапешта спростити умови в'їзду для громадян Росії та Білорусі.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-