Угорщина не пояснила ЄС, чому спростила в'їзд для росіян та білорусів

Угорщина не пояснила ЄС, чому спростила в'їзд для росіян та білорусів

Укрінформ
У понеділок, 19 серпня, сплив термін, встановлений Європейською комісією для відповіді Угорщини на запитання про причини полегшення умов в'їзду для громадян РФ та Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv.

Комісар з внутрішніх справ ЄС Ілва Йоханссон раніше надіслала лист своєму колезі з Угорщини Шандору Пінтеру з проханням пояснити зміни в імміграційній політиці країни. Зокрема, Угорщина нещодавно пом’якшила вимоги для росіян та білорусів щодо в’їзду в країну для роботи, надаючи їм дворічне перебування в країні з можливістю продовження терміну ще на три роки.

Попри те, що видача довготермінових віз та дозволів на проживання є індивідуальною справою держав-членів, підкреслила Йоханнсон, "такі схеми мають бути ретельно збалансовані, щоб не поставити під загрозу цілісність нашої спільної території без внутрішнього прикордонного контролю, та належним чином враховувати потенційні наслідки для безпеки".

"Поширення спрощеного розгляду заявок на дозвіл на проживання та роботу для громадян РФ та Білорусі може призвести до фактичного обходу обмежень, запроваджених в ЄС", – йдеться у листі.

Йоханссон попросила Будапешт відповісти "не пізніше 19 серпня".

Представник Європейської комісії підтвердив Euractiv, що станом на понеділок відповідь ще не надійшла.

На початку цього року кілька країн на чолі з Чехією виступили за заборону поїздок до Шенгенської зони для російських дипломатів, які, на їхню думку, становитимуть загрозу шпигунства, оскільки зможуть вільно пересуватися країнами блоку після в'їзду до безвізової зони.

Країни Балтії та Північної Європи – Данія, Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія, Фінляндія, Швеція та Естонія – у спільному листі, надісланому до Брюсселя минулого четверга (15 серпня), висловили занепокоєння тим, що послаблення обмежень з боку Угорщини може збільшити цей ризик.

"Незалежно від того, чи підпадає це під національну компетенцію або компетенцію ЄС, ми стурбовані тим, що це рішення може становити серйозний ризик для безпеки всіх держав-членів", — йдеться у листі, написаному міністрами закордонних справ, внутрішніх справ та юстиції цих країн.

"Відповідь Угорщини, ваш аналіз та наступні кроки будуть надзвичайно важливими для забезпечення нашої національної безпеки", – зазначили підписанти, додавши, що вітають залучення Йоханссон до вирішення цього питання.

Читайте також: Вісім країн написали Єврокомісії про небезпеку рішення Угорщини щодо в’їзду росіян і білорусів

Як повідомляв Укрінформ, Угорщина спростила умови в'їзду для громадян Російської Федерації та Білорусі. Після візиту угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана до Москви Будапешт включив громадян РФ та Білорусі до програми так званої національної карти – вона видається для охочих працювати в Угорщині на два роки з можливістю продовження.

Спеціальної перевірки власників "національної карти" на європейському рівні не проводиться, що вже викликало занепокоєння серед сусідів Угорщини. Єврокомісія попросила Угорщину пояснити, яким чином країна має намір пускати до себе за спрощеною процедурою громадян Білорусі та Росії і як виконуватимуться вимоги щодо в'їзду в Шенгенську зону.

Читайте також: Єврокомісію закликають ввести обмеження для Угорщини, яка спростила в'їзд для росіян і білорусів

Європейська комісія до 19 серпня очікувала від Угорщини відповіді на низку запитань щодо можливої загрози безпеці ЄС через рішення Будапешта спростити умови в'їзду для громадян Росії та Білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-