Вісім країн написали Єврокомісії про небезпеку рішення Угорщини щодо в’їзду росіян і білорусів

Вісім країн написали Єврокомісії про небезпеку рішення Угорщини щодо в’їзду росіян і білорусів

Лист
Укрінформ
Міністри восьми країн Балтії та Північної Європи звернулися з листом до єврокомісарки з питань внутрішніх справ Ілви Йоганссон, в якому висловили занепокоєння рішенням Угорщини про пом'якшення візового режиму для громадян Росії та Білорусі.

Про це повідомив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна у соцмережі Х, розмістивши текст спільного листа, передає Укрінформ.

Лист підписали глави МЗС та міністри внутрішніх справ і юстиції Данії, Естонії, Латвії, Литви, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції.

«Росія продовжує свою неспровоковану агресивну війну проти України. Постійно надходять новини про звірства та неодноразові порушення міжнародного права. Крім того, Росія посилила свої агресивні гібридні дії проти ЄС та країн Шенгенської зони», - йдеться у листі.

Міністри висловили занепокоєння щодо останніх новин про рішення Угорщини поширити свою систему «національних карток» на громадян Росії та Білорусі.

«Незалежно від того, чи підпадає це під компетенцію національної влади чи ЄС, ми стурбовані, що воно може становити серйозні безпекові ризики для всіх держав-членів», - наголошується у листі.

Читайте також: Спрощення в’їзду для росіян і білорусів: Єврокомісія до 19 серпня чекає пояснень від Угорщини

Міністри привітали те, що Єврокомісія бере участь у вирішенні цього питання.

«Відповідь Угорщини, ваш аналіз та наступні кроки матимуть надзвичайне значення для забезпечення нашої безпеки», – наголосили вони.

Як повідомляв Укрінформ, Угорщина спростила умови в'їзду для громадян Російської Федерації та Білорусі. Після візиту Віктора Орбана до Москви Будапешт включив громадян РФ та Білорусі до програми так званої національної карти - вона видається для охочих працювати в Угорщині на два роки з можливістю продовження.

Спеціальної перевірки власників «національної карти» на європейському рівні не проводиться, що вже викликало занепокоєння серед сусідів Угорщини.

Читайте також: Єврокомісію закликають ввести обмеження для Угорщини, яка спростила в'їзд для росіян і білорусів

Єврокомісія попросила Угорщину пояснити, яким чином країна має намір пускати до себе за спрощеною процедурою громадян Білорусі та Росії і як виконуватимуться вимоги щодо в'їзду в Шенгенську зону.

Європейська комісія до 19 серпня очікує від Угорщини відповіді на низку запитань щодо можливої загрози безпеці ЄС через рішення Будапешта спростити умови в'їзду для громадян Росії та Білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-