Єврокомісію закликають ввести обмеження для Угорщини, яка спростила в'їзд для росіян і білорусів

Єврокомісію закликають ввести обмеження для Угорщини, яка спростила в'їзд для росіян і білорусів

Укрінформ
Група з 67 депутатів Європарламенту звернулася до Європейської комісії із закликом до обмежувальних заходів проти Угорщини через рішення Будапешта спростити процедуру в'їзду для громадян Росії та Білорусі.

Про це йдеться в спільному листі, який опублікував у соцмережі Х його співавтор європарламентар від Литви Пятрас Ауштрявічюс, передає Укрінформ.

«Ми закликаємо Європейську комісію вжити термінових заходів для розслідування рішення Угорщини, адже воно може стати лазівкою й потенційно становити небезпеку для функціонування Шенгенської зони та її ролі у вигляді безпечного місця для громадян. Якщо угорський уряд відмовиться змінити свою політику, Єврокомісія та всі представники ЄС повинні поставити під сумнів присутність Угорщини в Шенгенській зоні, запровадивши нові заходи для безпеки європейських громадян, включаючи нові заходи контролю на кордонах Угорщини, якщо буде потрібно», - йдеться у листі.

Євродепутати додали, що угорський уряд потрібно поінформувати про всі можливі наслідки цього рішення для подорожі громадян Угорщини в Шенгенській зоні, де може з’явитися контроль на кордоні.

«Слід зауважити, що інші члени Шенгенської зони мають право відмовлятися визнавати візи, видані Угорщиною громадянам Росії та Білорусі, з відповідними наслідками», - йдеться у листі.

Читайте також: Прем’єр Фінляндії - про Угорщину: Неможливо постійно суперечити спільній лінії ЄС

Євродепутати також нагадали про існування декількох прикладів ворожих операцій Росії на території Євросоюзу, зокрема спроба вбивства Скрипалів у Великій Британії свого часу та вибух складів боєприпасів у Врбетицях (Чехія).

«Безвідповідальне рішення Орбана становить значну безпекову загрозу всім членам ЄС та його громадянам», - йдеться у листі.

Як повідомлялось, у ЗМІ з’явилась інформація, що Угорщина спростила умови в'їзду для громадян РФ і Білорусі. Будапешт включив громадян РФ і Білорусі до програми так званої національної карти - вона видається для охочих працювати в Угорщині на два роки з можливістю продовження.

Єврокомісія попросила Угорщину пояснити, яким чином країна має намір пускати до себе за спрощеною процедурою громадян Білорусі та Росії і як виконуватимуться вимоги щодо в'їзду в Шенгенську зону.

Фото: eumetsat.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-