Як Україна відзначила День Незалежності

Як Україна відзначила День Незалежності

Фото, відео
Укрінформ
У суботу, 24 серпня, Україна відзначила 33-тю річницю проголошення незалежності.

Президент Володимир Зеленський у зверненні до народу з нагоди Дня Незалежності заявив, що Україна і українці самостійно визначатимуть свій шлях.

«Не буде хворий дід із Червоної площі, який постійно погрожує всім червоною кнопкою, диктувати нам якісь свої червоні лінії. Як жити, яким шляхом іти і який вибір робити, будуть для себе визначати лише Україна й українці. Бо так працює незалежність», - підкреслив Зеленський.

Своє звернення він записав із Сумщини неподалік кордону з Росією.

«Кордону між незалежною європейською державою й терористичною організацією номер один у світі. 913 днів тому, зокрема й через Сумщину, Росія пішла на нас війною. Порушила не лише суверенні кордони, а й межі жорстокості та здорового глузду. Безмежно прагнучи одного: знищити нас. Натомість сьогодні ми відзначаємо 33-й День Незалежності України. А те, що ніс на нашу землю ворог, тепер повернулося в його дім», - наголосив Президент.

Відео: ОП

Він запевнив, що українці завжди повертають борги. «І той, хто зичив нашій землі лиха, отримає його у себе вдома. З відсотками. Той, хто хоче сіяти на нашій землі зло, пожинатиме його плоди на своїй території», - сказав Зеленський.

Він подякував кожному, хто допомагає воїнам і Українській державі, усім, хто живе й працює, аби працювала й жила незалежність.

«Наші медики, наші рятувальники, наші пожежники, енергетики, наші волонтери й підприємці, поліцейські і фермери, залізничники, вчителі та учні. Усі. Українці та українки тут, українці та українки за кордоном, які допомагають, знаходять, відправляють необхідне, говорять світу про Україну. І всі, хто з Україною на тимчасово окупованих наших територіях. Усі українці та українки, чия сила не має кордонів, чия воля безмежна. Всі, кому я безмежно вдячний. І сьогодні. І за кожен з 913 днів цієї війни. За справу кожного й кожної з вас», - наголосив глава Української держави.

Урочистості на Софійській площі до Дня Незалежності / Фото: Офіс Президента

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у привітанні зазначив, що День Незалежності має особливе значення, цінність і сенс для кожного українця, це «день, що обʼєднує».

«33 роки тому наша держава, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні й виходячи з права на самовизначення, стала незалежною й самостійною. І саме нашу незалежність ми сьогодні захищаємо й за нашу самостійність бʼємось!», - підкреслив Стефанчук.

«Кожному з нас хотілося би святкувати цей день. Проте ми - відзначаємо. Відзначаємо й завдячуємо насамперед нашим воїнам. Нашим захисникам і захисницям, кожному й кожній, хто сьогодні на полі бою, хто захищає позиції, йде у бій і відбиває атаки ворога», - наголосив голова ВР.

За його словами, українці «згуртували довкола себе світ. І це все лише тому, бо ми обʼєднані спільним прагненням! Прагненням жити саме у Незалежній Україні, яка обовʼязково святкуватиме цей день!».

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль привітав Україну із Днем Незалежності і заявив, що це свято символізує силу духу й велич українців.

"День Незалежності - це найбільше національне cвято, яке символізує силу духу та велич українського народу", - написав Шмигаль у Телеграмі.

Він наголосив, що "свято є можливим завдяки героїзму та відважності українських захисників і захисниць. Завдяки усім, хто працює в тилу”.

Як підкреслив Прем'єр, Україна залишається вільною, демократичною, незалежною державою.

"Будьмо єдиними, будьмо незламними, будьмо цілеспрямованими у своєму прагненні до волі та справедливості. Разом ми обов’язково вистоїмо, переможемо та відбудуємо нашу Україну!" - підсумував Шмигаль.

Зі святом українців привітали також міністр оборони Рустем Умєров і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

Умєров заявив у Фейсбуці: «Свобода ніколи не приходить без боротьби, і ми знаємо, що її ціна висока. Наші воїни щодня платять цю ціну на полі бою, бʼючись на смерть за кожен метр нашої землі».

«Кожен з нас є частиною цієї боротьби. Воїн на передовій чи батьки, які його зростили. Хто на фронті чи в тилу - усі, хто допомагає армії, піклується про сімʼї наших героїв, хто вірить у нашу боротьбу і перемогу», - підкреслив міністр.

Як ідеться у вітанні на сторінці головнокомандувача ЗСУ у Фейсбуці, Збройні сили України борються за незалежність кожен день, кожну секунду.

«Ми захищали нашу Незалежність з перших днів війни - коли спалювали ворожі колони, обороняли Київ, звільняли Харківщину, піднімали наш прапор над Херсоном та островом Зміїний. Боротьба за нашу Незалежність триває - на Покровському, Торецькому, Харківському та інших напрямках, де наші воїни ціною надзусиль зупиняють та знищують ворога», - підкреслив Сирський.

«Наша Незалежність - у нашій люті до ворога за його звірства в наших містах і селах, за сльози наших дітей, за муки наших полонених у російських катівнях. Наша Незалежність - у помсті за кожного побратима і посестру, які впали із зброєю в руках, до останнього подиху захищаючи свою землю і свободу», - наголосив головнокомандувач.

Посол України у Великій Британії, колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав українців з Днем Незалежності світлиною бійця в окопі під час бою.

«Зі святом, Незламні», - підписав вітання Залужний.

Посол України в Німеччині Олексій Макеєв у своєму привітанні висловив переконання у перемозі України. 

«Наш світанок прийде. Наша задача – наближати його разом», - наголосив дипломат.

***

20:50 У тимчасово окупованому Криму активісти підняли український прапор неподалік Сімферопольського водосховища.

***

20:03 У Миколаєві до Дня Незалежності України відбулася хода у вишиванках.

***

18:46 На Софійській площі Києва проходить виставка безпілотного озброєння та роботизованої техніки.

У Києві на Софійській площі проходить виставка дронів та роботизованої техніки / Фото: Кирило Чуботін. Укрінформ

***

17:20 На Личаківському кладовищі у Львові вшанували Героїв усіх часів, які загинули за суверенітет і територіальну цілісність України.

У Львові вшанували памʼять борців за незалежність України / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

***

16:02 У Харкові до Дня Незалежності України вшанували пам'ять полеглих захисників і захисниць.

***

13:25 Українські полярники з антарктичної станції «Академік Вернадський» привітали співвітчизників із Днем Незалежності.

***

12:40 У Запоріжжі урочистості з нагоди Дня Незалежності України через оголошення повітряної тривоги відбулися в укритті.

У Запоріжжі через повітряну тривогу День Незалежності відзначали в укритті / Фото: zoda.gov.ua

***

12:29 У Тернополі вручили нагороди військовим та волонтерам з нагоди Дня Незалежності.

У Тернополі вручили нагороди військовим та волонтерам з нагоди Дня Незалежності / Фото: Юлія Томчишин. Укрінформ

***

11:47 В Одесі 24 серпня відбулася благодійна акція «Забіг у вишиванках», кошти від якої спрямують на потреби ЗСУ.

В Одесі до Дня Незалежності відбувся благодійний «Забіг у вишиванках» / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

***

11.17 У Житомирі до Дня Незалежності провели спільну молитву за Україну та відкрили виставку документів, які відображають важливі етапи в історії держави.

З нагоди Дня Незалежності України в Житомирі провели спільну молитву за Україну / Фото: Житомирська обласна державна адміністрація

***

День Незалежності України відзначається на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акта проголошення незалежності України – політико-правового документа, який засвідчував новий статус Української держави.

До своєї незалежності Україна йшла довгим шляхом. Її початком є існування Антської держави, державного об’єднання полян Русі, згодом об’єднання Руської держави з центром у Києві. З розпадом Київської держави традиції державності перейшли до Галицько-Волинського князівства. Далі було Литовсько-Руське велике князівство, у складі якого Київська і Волинська землі користувалися значною автономією.

У XVII ст. на території сучасної України починає формуватися Козацька держава. Понад сто років козаки боролися за незалежність України, але досягти її їм так і не вдалося. У XVIII ст. український народ втратив свою державність та опинився у межах двох імперій – російської та Австрійської на наступних двісті років.

Читайте також: Фільм «Смак свободи» у День Незалежності покажуть на телебаченні

У XIX - на початку XX ст. зароджується і розвивається український національний рух, який привів до Української революції 1917-1921 pр. та відродження української державності. Формується Центральна Рада, яка своїм ІІІ Універсалом проголошує про створення Української Народної Республіки, а IV Універсалом оголошує незалежність УНР. У 1919 році Акт Злуки засвідчив соборність українських земель. Однак УНР як держава проіснувала не довго. Український народ втратив шанс мати власну державу до кінця ХХ ст.

Після серпневого путчу в Москві позачергова сесія Верховної Ради УРСР 24 серпня 1991 року проголосила незалежність України та створення самостійної держави – України. Це означало, що Українська держава має свою неподільну й недоторканну територію, на якій діють виключно Конституція і закони України.

Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, коли за її незалежність висловились 90,32% громадян.

Найбільше національне свято Україна вже втретє відзначає в умовах жорстокої повномасштабної війни, розв’язаної Росією.

Читайте також: У Києві до Дня Незалежності відкрили виставку творів українських художників

За даними поліції, на території держави планується проведення 144 заходів до Дня Незалежності.

Також у 20 країнах з нагоди Дня Незалежності України заплановані понад 100 акцій та інших заходів, які організовують представники діаспори.

Як повідомлялося, напередодні, 23 серпня, в Україні відзначали День Державного Прапора.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-