Родини захисників України просять Туреччину посприяти у визволенні полонених

Родини захисників України просять Туреччину посприяти у визволенні полонених

Укрінформ
Родини захисників України звернулися до керівництва Туреччини з проханням сприяти у поверненні та визволенні полонених і пошуку зниклих безвісти.

Про це вони сказали в коментарі кореспондентові Укрінформу під час заходів до Дня Незалежності України у Стамбулі.

“Ми звертаємося до президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Ми знаємо про його можливості,.. що він може... домовлятися про полонених, тому що так було із командирами (оборони "Азовсталі" - ред.). І на щастя, командирів повернули, за що ми дуже вдячні. І хотілося б, щоб він також посприяв у поверненні інших хлопців”, - сказала представниця громадської організації “Волю захисникам Маріуполя” Анна Пажера.

За її словами, Туреччина могла б виступити як третя сторона - переговорник між Росією та Україною щодо звільнення українських бранців із російського полону. Зокрема й тих, про місця перебування та стан здоров'я яких Росія не надає інформації.

Водночас голова ГО “Об'єднані морем” Олеся Ауліна зазначила, що у 2022 році загарбниками були знищені два українські катери, частина їхніх екіпажів досі вважаються зниклими безвісти. Тіла моряків можуть перебувати у корпусах затоплених суден, і рідні просять Туреччину посприяти для їх підняття.

Читайте також: Переговорну групу щодо обміну полоненими розширили - глава СБУ

“Один катер перебуває між Кінбурнською та Тендерівською косами, на невеликій глибині (до 10 метрів), другий - біля острова Зміїний на глибині більше 20 метрів. Щоб ці катери обстежити та підняти, потрібна технічна спроможність та режим тиші. Нам необхідна допомога Туреччини у вирішенні цього питання... Вже були направлені офіційні звернення, а ми зараз звертаємося із цим проханням від громадськості”, - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, українська громада у центрі Стамбула з нагоди Дня Незалежності України провела мітинг та утворила живий ланцюг на знак єдності.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-