Необхідно провести дослідження потреб переселенців - представник омбудсмена

Необхідно провести дослідження потреб переселенців - представник омбудсмена

Ексклюзив
Укрінформ
Щоб уникнути декларативності у Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року, необхідно розробити чіткі заходи та закласти фінансування під них.

Про це в коментарі Укрінформу зазначила представниця уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, Ольга Алтуніна.

"Мені здається, що виважений і чесний підхід у стратегії для ВПО точно б підсилив позиції держави та довіру до неї. Насправді держава дуже багато чого робить. Зокрема, ми сьогодні єдина країна у світі, яка під час наявних військових дій почала виплачувати проміжні репарації. Ми перші, ми взяли на себе цю відповідальність. Тому ми маємо так само вчинити зі стратегією для ВПО - визначити, що найважливіше, розробити чіткі заходи, під них — фінансування, бо без фінансування це буде декларація, а також чітко розписати, хто що має робити. Треба бути відвертими та чесно сказати - на що є ресурс, а на що немає", - сказала вона.

Читайте також: Евакуація залізницею: на Рівненщину прибула найбільша кількість переселенців із Донеччини

Алтуніна зауважила, що наразі розглядаються зміни до Стратегії, однак вони здебільшого стосуються пересування термінів виконання завдань.

"Ми розуміємо, що можна пересунути терміни виконання з 2023 року на 2025 рік. І це можна вічно робити. Заходи мають бути реальними, щоб відбулося досягнення результатів. Також потрібні чіткі індикатори: "досягнемо", "прокомунікуємо", "забезпечимо" - не підходить. Має бути так: якщо ми хочемо навчити ВПО писати грантові заявки для започаткування власної справи, то протягом заходу заявки має написати 300 людей. Тоді буде видно результат", - сказала вона.

Алтуніна підкреслила, що перед розробкою стратегії необхідно провести дослідження серед внутрішніх переселенців щодо їхніх актуальних потреб. Водночас вона підкреслила, що наразі найнагальнішою проблемою є житлове питання. За словами представниці уповноваженого, у цій проблемі варто рухатися в напрямку створення інституту соціального житла.

Як повідомляв Укрінформ, 20 серпня Офіс омбудсмена презентував результати аналізу виконання Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року. Згідно з ними, на національному рівні з 62 проаналізованих заходів виконані дев'ять, три - виконані, але з порушенням строків, 22 заходи - у процесі виконання. Невиконаними залишаються 18 заходів операційного плану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-