Більшість українців вважають відповідальними за війну абсолютно всіх росіян

Більшість українців вважають відповідальними за війну абсолютно всіх росіян

Опитування
Укрінформ
Абсолютно все російське населення відповідальне за війну в Україні. Так вважають 76% українців.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Війна і дипломатія: як українці ставляться до можливих переговорів і гарантій безпеки» повідомила голова напряму «Регіональна безпека і дослідження конфліктів» Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна.

«Ми в різних форматах досліджуємо, як же українське суспільство ставиться до того, хто несе відповідальність, і чи це винятково російська влада, чи це керівництво РФ, чи це загалом російське суспільство. І тут ми спостерігаємо єдність в українському суспільстві і визначеність, оскільки абсолютна більшість – 76% - вважають, що все російське населення відповідальне за агресію проти України. І протилежну думку про те, що не всі росіяни мусять нести відповідальність за агресію проти України, поділяють 20%. Але в цьому питанні ми спостерігаємо критично невелику, маленьку частку невизначеності. Лише 4% населення не мають чіткої позиції щодо цієї теми, а 76% групуються навколо варіанту що ця відповідальність є колективною», - повідомила Золкіна.

Більше того, зауважила вона, 65% українців згодні з позицією, що населення Росії підштовхує керівництво своєї країни до продовження цієї війни.

Читайте також: Третина українців вважають можливими переговори про мир лише після звільнення територій

«Цікаво, що тут немає жодної істотної вікової відмінності. В тому, що пересічні росіяни підштовхують свою владу до продовження війни проти України, погоджуються як представники наймолодшого покоління українців – 66% молоді віком до 29 років, - так і в той же час старше покоління 60 років і більше так само вважають, що пересічні росіяни штовхають цей маховик війни зі свого боку, і фактично є запит з боку російського суспільства на цю війну до російської влади», - повідомила Золкіна.

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року. Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Читайте також: 67% українців вважають неприйнятною вимогу Росії відмовитись від членства в НАТО

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-