До кінця року офіцери Служби освітньої безпеки працюватимуть у 2 тисячах шкіл - Шмигаль

До кінця року офіцери Служби освітньої безпеки працюватимуть у 2 тисячах шкіл - Шмигаль

Відео
Укрінформ
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав п'ять пріоритетів держави в освітній політиці, що гарантуватимуть освітні можливості для українців в умовах воєнного стану.

Про це глава уряду повідомив під час засідання Кабінету міністрів, передає Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

Відео: Денис Шмигаль, Телеграм

"Вчора сотні тисяч українських школярів та студентів розпочали навчальний рік. Цьому передувала велика робота, яку уряд виконав за дорученням Президента України Володимира Зеленського.Наша головна мета - забезпечити українцям гарантовані освітні можливості. Ми зосередилися на п’ятьох стратегічних напрямках, кожен з яких наближає нас до цієї мети", - підкреслив Шмигаль.

Він зауважив, що перший напрямок - це безпека та доступність. Зокрема, відучора на роботу вийшли офіцери Служби освітньої безпеки, які реагуватимуть на усі безпекові виклики в школах. За словами прем'єра, це посилить захист дітей.

"До кінця року плануємо охопити цим проєктом 2 тисячі шкіл", - наголосив Прем'єр.

Окрім того, у межах комплексної політики "Школа офлайн" уряд панує повернути дітей до очного навчання.

"Будуємо та модернізуємо шкільні укриття. Створили критерії оцінки ризиків для кожної школи. Загалом на модернізацію, облаштування та будівництво укриттів уряд цьогоріч виділив рекордні ₴7,5 мільярда", - нагадав Шмигаль.

Читайте також: В Україні внаслідок агресії РФ постраждали 3,8 тисячі закладів освіти

Прем'єр додав, що цьогоріч уряд продовжує програму закупівлі шкільних автобусів. Насамперед закриваємо потреби прифронтових і прикордонних територій.

Другим напрямком в освітній політиці є впровадження новітніх технологій.

"Учора Президент Володимир Зеленський презентував новий цифровий інструмент для дітей, вчителів та батьків - застосунок та вебпортал Мрія. Для дітей - це доступ до нової інформації, власна ID-картка, краще планування свого дня. Для батьків - краща комунікація із педагогами й контроль за успішністю своїх дітей. А для вчителів - це звільнення від зайвої бюрократії та концентрація на головному, на навчанні та вихованні школярів", - поінформував Прем'єр.

Шмигаль зазначив, що вже 40 шкіл із різних регіонів України долучилися до "Мрії". Інструмент наразі доступний для 100 тисяч користувачів.

Третім напрямком є розвиток Нової української школи. За словами прем'єра, минулого року на потреби НУШ спрямували майже ₴1,5 мільярда, цьогоріч виділили таку ж суму.

Читайте також: Максимальна кількість шкіл має відкритися офлайн - Президент

"Паралельно з реформуванням базової школи розширюємо можливості учнів старших класів. З 2027 року вони зможуть обирати профіль навчання та дисципліни", - додав він.

Окрім цього, уряд працює над створенням дієвої мережі профтехосвіти. Зокрема, йдеться про модернізацію матеріально-технічної бази.

"Передбачили для цього в бюджеті майже ₴550 мільйонів. Разом із партнерами цього року оновимо 100 майстерень профтехів, що відкриє нові можливості в навчанні", - зазначив Шмигаль.

Також глава уряду звернув увагу на трансформацію вищої школи. За його словами, уряд запустив пілотний проєкт надання студентам державних грантів, які частково або повністю покривають навчання на контракті на будь-якій бакалаврській програмі.

"Станом на зараз понад 170 державних і приватних вишів долучилися до цього проєкта", - сказав він.

Читайте також: У прифронтових областях укриття є у 70% навчальних закладів

Також елементом реформи вищої освіти стали індивідуальні освітні траєкторії для студентів. За словами Шмигаля, паралельно активізується наукова робота в університетах.

Як повідомляв Укрінформ, навчальний рік у загальній середній школі триватиме з 2 вересня 2024 року до 30 червня 2025 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-