Експосадовця Академії Сухопутних військ судитимуть за побиття курсантів

Експосадовця Академії Сухопутних військ судитимуть за побиття курсантів

Укрінформ
Працівники Державного бюро розслідувань скерували до суду обвинувальний акт щодо колишнього керівника навчального курсу Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, який майже два роки бив та принижував курсантів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ДБР.

ДБР у взаємодії зі Службою безпеки України повідомило фігуранту про підозру у червні 2024 року.

Слідство встановило, що офіцер майже два роки бив та принижував курсантів, намагаючись "навчити" їх дисципліни і порядку. Це відбувалося на території академії у Львові та в казармах в одному із сіл Львівської області. Він так залякав курсантів, що ті не розповідали про них ні батькам, ні психологу.

Про побиття і приниження стало відомо лише у березні 2024 року, після того, як один із курсантів, який був свідком свавілля викладача, поскаржився до слідчої комісії Верховної Ради. Після цього було зареєстровано кримінальне провадження.

Слідство довело застосування сили щодо дев’ятьох курсантів, яких викладач бив по голові та інших частинах тіла, не лише руками, а й прикладом зброї та ременем.

Невдоволення офіцера могли викликати недбало складені речі, помилки в журналі або те, що курсант повільно заповнює документи чи видає зброю. Одного із курсантів він змусив їсти цигарки перед усім курсом, бо той спізнився на шикування.

Читайте також: Суд призначив ₴2 мільйони застави командувачу сил тероборони «Південь», якому підлеглі будували маєток

За клопотанням ДБР суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави.

Фігурант сплатив 908,4 тис. грн застави.

Офіцера обвинувачують у застосуванні військовою службовою особою насильства щодо підлеглого, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до генпрокурора з вимогою розслідувати побиття і смерть чоловіка в обласному ТЦК на Закарпатті.

Правоохоронці розпочали розслідування. За даними слідства, 1 вересня дорогою до навчального центру в 52-річного військовослужбовця з Мукачівського району під час перебування в автобусі почалися судоми, він знепритомнів.

Чоловіка невідкладно доправили до реанімаційного відділення лікарні у Сваляві. Медики боролися за життя військовослужбовця, однак через два дні він помер.

Розслідування розпочате за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України з приміткою "нещасний випадок".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-