Україна 20 вересня долучиться до «Всесвітнього дня прибирання»

Україна 20 вересня долучиться до «Всесвітнього дня прибирання»

Укрінформ
Україна 20 вересня традиційно приєднається до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з 90 мільйонами учасників у 211 країнах.

Про це повідомила лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do it Ukraine Юлія Мархель під час пресконференції в Укрінформі.

"Всесвітній День прибирання в Україні організовує всеукраїнський молодіжний рух Let's Do It Ukraine спільно з міжнародним рухом Let's Do It World та міжнародним молодіжним рухом School Recycling World за величезної підтримки партнерів на національному і локальному рівнях. І хочеться сказати, що дійсно наша мета – це об'єднати всіх громадян планети Земля, і сформувати культуру чистоти, сформувати культуру правильного поводження з відходами, дбайливого ставлення до довкілля, а також зменшити використання ресурсів нашої планети, і відповідально їх споживати", - сказала Мархель.

Вона зазначила, що цьогоріч акція відбудеться під гаслом «Зробимо Україну чистою разом!» у 24 регіонах. За її словами, відбуватимуться як індивідуальні, так і сімейні толоки, а також колективні прибирання.

Мархель закликала усіх охочих долучитися до акції передивитися інструктаж з техніки безпеки, щоб розуміти, що робити у випадку знаходження небезпечних предметів. 

"Величезне прохання до усіх, хто буде долучатися - донести до сміттєвих баків зібране сміття... Не можна залишати сміття там, де ви прибрали: в лісах, парках, та інших місцях", - наголосила лідерка "Let`s do it Ukraine".

Крім того, вона зауважила, що до 25 вересня необхідно зареєструвати результати своєї участі на міжнародному сайті та за посиланням. Це важливо для калькуляції, підтвердження загальнонаціональних результатів та отримання сертифікату участі онлайн.

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Сергій Власенко зазначив, що міста можуть ефективно вирішувати проблеми управління відходами, розглядаючи відходи як ресурс.

"Відходи з будинків, ринків, підприємств та установ викидають на вулиці, у каналізацію, скидають їх поряд з населеними пунктами або відкрито спалюють. Це не тільки робить міста наші непривабливими та некомфортними для проживання, для туристів та інвесторів, а також призводить до захворюваності респіраторними і іншими хронічними захворюваннями", - сказав Власенко.

Читайте також: У Херсоні запустили пілотний проєкт із переробки будівельного сміття

З 2024 року Всесвітній день прибирання оголошено офіційним Днем ООН, який відзначається щорічно 20 вересня, і тепер його додано до календаря міжнародних днів і тижнів. Всесвітній день прибирання став найбільшою мобілізаційною мирною акцією у світі та переміг у рейтингу UN SDG Awards.

Як повідомлялося, у 2023 році до Всесвітнього дня прибирання долучилося майже 283 тис. учасників по всій Україні, які зібрали 2,4 тис. тонн сміття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-