У Берліні відзначили День Незалежності України під сигнал повітряної тривоги

У Берліні відзначили День Незалежності України під сигнал повітряної тривоги

Фото, відео
Укрінформ
Прем'єр-міністрка німецької землі Мекленбург-Передня Померанія і президентка Бундесрату Мануела Швезіг запевнила, що підтримка Німеччиною України буде продовжуватися.

Про це вона заявила на урочистому заході з нагоди Дня Незалежності України, який було організовано в Берліні 11 вересня в берлінському представництві Мекленбурга-Передньої Померанії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Швезіг побажала, щоби свій наступний День Незалежності Україна зустріла в мирній країні. Вона висловила захоплення мужністю і волею українців.

«Ми стоїмо солідарно на вашому боці та підтримуємо вас: військовими матеріалами, фінансово, політично, гуманітарно. Усі 16 федеральних земель Німеччини виступають за підтримку України, і так воно і залишиться», - запевнила Швезіг. Вона також наголосила на підтримці ФРН України на її шляху до членства в ЄС.

Політик пригадала свій візит в Україну в червні, під час якого побувала в Києві та Чернігівській області. Очолювана нею землю має партнерські відносини з цією областю України.

Посол України в ФРН Олексій Макеєв у своїй промові провів паралель між двома місцями на Чернігівщині - Корюківкою та Ягідним. Їх розділяє 100 км і 79 років: у першому коїли страшні воєнні злочини німецькі нацисти, в другому – російські окупанти. Сьогоднішня ситуація відрізняється тим, що Німеччина стоїть на боці України, на боці добра, зазначив Макеєв.

Посол підкреслив, що Німеччина пройшла великий шлях - від 5 тисяч шоломів до танків, Patriot, Iris-T, щоправда, поки не дійшло до Taurus; від польових шпиталей до спільного виробництва зброї. Німецька зброя рятує життя, підкреслив він

Макеєв розповів про свій візит до землі Мекленбург-Передня Померанія з Президентом Володимиром Зеленським і прем'єр-міністркою землі Мануелою Швезіг на полігон, де українські військові навчалися керувати третьою переданою Німеччиною системою ППО Patriot. Сьогодні ці солдати вже захищають українське небо.

«Нашим спільним завданням є примусити Росію до миру, говорити з Росією з позиції сильного… Ескалація – слово вчорашнього дня, прояв страху… На жаль, ще залишаються вигадані «червоні лінії», хоча це Росія перейшла в 2014 році єдину «червону лінію» в Європі - порушила державний кордон України… Воля сильніша за страх. Мир треба вибороти, голуб миру був вбитий російською ракетою», - сказав посол.

Дипломат також подякував за величезну допомогу, що її надає Німеччина в питанні відновлення енергосектору України, повертаючи світ містам, які Росія хоче занурити в темряву.

Особливо роль відіграють партнерства. На сьогодні таких партнерських зв’язків між містами двох країн налічує понад 210 і 7 – між регіонами.

На заході була присутня делегація Чернігівської області на чолі з першим заступником голови Чернігівської обласної державної адміністрації Костянтином Мегемом. Він розповів про наслідки російської окупації навесні 2022 року та про те, як регіон живе зараз. Чернігівська область попри триваючий терор з боку Росії, відновлюється: вже відбудовано понад половину зруйнованих і пошкоджених об’єктів завдяки допомозі, в тому числі німецьких друзів.

Читайте також: Шольц обіцяє підтримувати Україну, але вважає - настав час для переговорів

«Ми не можемо відкладати відбудову на після війни», - підкреслив Мегем.

Під час святкового вечора в залі пролунав сигнал повітряної тривоги, яка ширилися у той момент над Чернігівщиною – хтось з гостей з України забув вимкнути звук на телефоні.

Як повідомляв Укрінформ, письменниця Софія Андрухович на Франкфуртському книжковому ярмарку презентує третю частину своєї трилогії «Амадока» німецькою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-