Через забруднення повітря внаслідок воєнних дій амброзія почала виробляти на 61% більше алергену

Через забруднення повітря внаслідок воєнних дій амброзія почала виробляти на 61% більше алергену

Ексклюзив
Укрінформ
Через забруднення повітря СО2, що відбулося в наслідок воєнних дій на території України, амброзія почала виробляти пилка-алергену на 61% більше, ніж зазвичай.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила кандидат медичних наук, лікар-алерголог Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів (ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України») Ольга Наумова.

«За звітами екологів, упродовж 24 місяців повномасштабної війни у повітря було викинуто 175 млн тонн СО2, але якщо для екології і населення це вкрай негативний фактор, то для амброзії – дуже позитивний! Адже за підвищення рівня СО2 у цієї рослини суттєво зростає виробництво пилка. І на сьогодні амброзія виробляє пилка на 61% більше, ніж зазвичай», – розповіла Наумова.

Крім того, через забруднення повітря в самому пилку збільшується кількість пилкових зерен – вони стають дрібнішими і здатними підніматися з повітрям на висоту до кілометра та долати з вітром довжелезні відстані.

Читайте також: Алергіки, тополиний пух ні в чому не винен! То трави – газонні, лугові!

«У Нідерландах, де практично немає амброзії, вчені виявили пилок, провели дослідження, зробили математичні розрахунки і з’ясували, що до них на територію він з вітром потрапив з амброзії, яка цвіла в Запоріжжі!» – розповіла Наумова.

До того ж, за словами науковиці, амброзія – це бур’ян, який прекрасно росте на пошкоджених ґрунтах, і зараз проблема в тому, що зона бойових дій – найбільш оптимальна для її проростання. Крім того, що вона швидко захоплює розорані, але не засіяні культурними рослинами землі, внаслідок вибухів змінюється PH ґрунтів, а чим кисліший ґрунт, тим краще на ньому буде рости амброзія.

«Найменші часточки пилкових зерен вітром переносяться на дуже великі відстані, зокрема і з зони бойових дій, де поля не засіяні, а амброзія відразу агресивно займає ці місця. І кількість пилку, яка летить з тих місць зараз, на жаль, катастрофічно висока», – говорить лікар.

Як відомо, амброзія належить до карантинних бур'янів, ця однорічна рослина може виростати до двох (а іноді до чотирьох) метрів у висоту та розмножується насінням, яке здатне зберігатися у ґрунті від 5 до 40 років. При цьому одна рослина здатна за сезон випускати до 1 млрд пилкових зерен, «начинених» алергеном.

Період цвітіння і вироблення пилка починається з липня і закінчується у жовтні, але були випадки, коли спеціальні установки, що вловлюють пилок, фіксували його аж до першого листопада. Концентрація була вже не спроможна викликати алергію, але, тим не менше, він був присутній у повітрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-