Українцям варто вимагати від РФ компенсації в британських судах - юрист

Українцям варто вимагати від РФ компенсації в британських судах - юрист

Ексклюзив
Укрінформ
Судові позови українців, які постраждали від війни та вимагають компенсацій від Російської Федерації, варто переносити у британські суди, де є практична можливість полювати на активи приватного російського сектору.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив британський юрист Джейсон МакК’ю, який просуває ідею «доместикації» українських цивільних позовів у судах Великої Британії та інших іноземних юрисдикціях.

«Ініціатива справді перспективна. Українцям важливо розуміти, що у питанні притягнення РФ до відповідальності є серйозні прогалини. Перша прогалина полягає в тому, що певні елементи російської воєнної машини, приватні гравці, які підтримують на плаву їхніх клептократів при владі та їхню економіку в цілому шляхом обходу санкцій, залишаються абсолютно не покараними. Ми повинні запустити судові процеси та переслідувати їх по всьому світу, щоб притягнути їх до відповідальності», – пояснив МакК’ю.

У контексті репарацій ніхто з представників російського приватного сектору, хто допомагає Кремлю вести війну, не буде притягнутий до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді, адже вони не входять у склад керівництва РФ, додав юрист, роз’яснюючи важливість притягнення до відповідальності всіх складових елементів російської воєнної машини.

За словами МакК’ю, у той час, як українські суди також можуть виносити рішення та задовольняти позови про відшкодування збитків з російського приватного сектору, проблема полягає в тому, що в Україні фактично не залишилось російських активів, щоб стягнути їх на користь позивачів.

Читайте також: Ведеться дискусія щодо надання МКС змоги розслідувати злочин агресії - генпрокурор

«Отже, такі судові рішення залишатимуться "прикрасою на полиці", "пірровою перемогою"», – вважає британський юрист. «А в рамках ініціативи з "доместикації" ми збираємося брати показові українські справи та використовувати британський юрисдикційний хаб, один з найпотужніших у світі. Ми збираємось перетворювати українські судові рішення на рішення британських судів і в подальшому стягувати російські активи – і не лише у Великій Британії, а й в ЄС та США. Отже, активи приватного сектору РФ на Заході на сотні мільярдів доларів одразу стають вразливими. Ми розробимо для українців дорожню карту, якої всі зможуть в подальшому дотримуватися», – пояснив МакК’ю.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський, виступаючи на міжнародній конференції високого рівня «Об’єднані заради справедливості. Відповідальність за напади на цивільні об’єкти», заявив, що за період повномасштабного вторгнення росіяни скоїли 137 тис. воєнних злочинів, і вироків по них має бути не менше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-