79% українців не виїхали б до США чи ЄС навіть у разі отримання громадянства

79% українців не виїхали б до США чи ЄС навіть у разі отримання громадянства

Опитування
Укрінформ
Абсолютна більшість українців (79%) навіть у разі отримання громадянства США або країни Європейського Союзу вони би все одно залишилися в Україні.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у вересні 2024 року.

Як зазначається, у жовтні 2020 року КМІС проводив всеукраїнське телефонне опитування, де серед іншого ставилося запитання: «Якби вам зараз без умов надали громадянство США або ЄС, ви б поїхали для постійного проживання в ці країни?». На той момент 28% серед усіх дорослих українців готові були виїхати жити за кордон. У вересні 2022 року, тобто через пів року після повномасштабного вторгнення, КМІС повторив запитання, і частка тих, хто хотів переїхати за кордон, скоротилася до 7% (зниження відбулося, зрозуміло, і через те, що частина людей, які бажали переїхати, здійснили своє бажання на тлі вторгнення, але також значною мірою – і через зростання патріотизму та оптимізму щодо майбутнього України), стверджують соціологи.

У вересні 2024 року (після двох з половиною років повномасштабного вторгнення) КМІС знову поставив це запитання. Готовність переїхати за кордоном порівняно із вереснем 2022 року зросла до 19%, проте лишається помітно нижчою, ніж була у 2020 році. «Разом з цим абсолютна більшість українців – 79% – продовжують стверджувати, що навіть у разі отримання громадянства США чи країни ЄС вони би все одно залишилися в Україні», – йдеться у повідомленні.

Водночас, за даними КМІС, у всіх регіонах України є тренд до зростання частки тих, хто готовий переїхати за кордон, але, по-перше, всюди (крім сходу) поточний показник нижче, ніж у 2020 році (на сході показники такі самі, як і були в 2020 році). По-друге, у всіх регіонах абсолютна більшість (від 75-81%) не хотіли би переїжджати за кордон, а хочуть лишатися в Україні.

За результатами опитування, серед усіх вікових категорій також є зростання частки тих, хто хотів би переїхати за кордон, проте серед усіх вікових категорій 74-86% хочуть залишатися жити в Україні.

Зокрема, серед 18-29 річних українців у 2020 році майже половина (46%) хотіли би переїхати за кордон. До вересня 2022 року показник знизився до 13%, далі до вересня 2024 року він зріс до 26%. «Хоча зростання відчутне, але все одно 74% українців у віці до 30 років хочуть лишатися в Україні. Подібний тренд характерний і для 30-44 річних (серед яких наразі 75% не хочуть переїжджати з України)», – зазначають у КМІС.

Згідно з опитуванням, переважна більшість (70%) чоловіків 25-55 років, тобто мобілізаційного віку, не хотіли би переїжджати з України. Хотіли би – 27%. Серед жінок віком 25-55 років 80% не хотіли би переїжджати з України, хотіли би – 18%.

«У 2020 році також помітно більше чоловіків хотіли би переїхати за кордон, ніж жінок. Водночас у будь-якому випадку переважна більшість українських чоловіків мобілізаційного віку навіть за наявності легальних можливостей не хотіли би покидати Україну», – наголошують у КМІС.

Читайте також: Абсолютна більшість громадян хочуть будувати своє майбутнє в Україні

КМІС 1-6 вересня провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого за власною ініціативою додав запитання про бажання переїхати жити в США чи ЄС.

Методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України (підконтрольна уряду територія) було опитано 1022 респондентів. Опитування проводилося з дорослими (18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, що контролювалася урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас частина респондентів – це ВПО, які переїхали з окупованих територій), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 4,1% для показників, близьких до 50%; 3,5% для показників, близьких до 25%; 2,5% – для показників, близьких до 10%; 1,8% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Загалом у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-