Справу про ₴716 мільйонів збитків Укренерго передали до суду

Справу про ₴716 мільйонів збитків Укренерго передали до суду

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура передали до суду справу про заволодіння під час воєнного стану електроенергією приватного акціонерного товариства "НЕК "Укренерго" та легалізацію отриманих від її продажу 716 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАБУ.

Слідство встановило, що у березні 2022 року ТОВ "Юнайтед Енерджі", на той час один з найбільших в Україні трейдерів, шляхом маніпулювання заволоділо електричною енергією Укренерго на суму понад 716 млн грн, а кошти отримані від її продажу легалізували, перерахувавши на рахунки компанії-нерезидента, зареєстрованої на території Швейцарської Конфедерації.

Під час легалізації коштів, аби унеможливити ідентифікацію їх походження на території України, залучили низку підконтрольних компаній, рахунки яких надалі були арештовані.

Заволодіння електричною енергією та легалізація коштів від її продажу стала можлива внаслідок зловживання службовим становищем головою правління одного з комерційних банків та начальником департаменту Укренерго.

Голова правління банку одноособово та з порушенням встановленої процедури ухвалила рішення про видачу банківської гарантії приватній компанії. Після виникнення у приватної компанії заборгованості перед Укренерго держпідприємство звернулося з вимогою до банку про погашення такої заборгованості, однак голова правління неправомірно відмовила.

Керівник відповідного департаменту Укренерго попри наявну заборгованість товариства перед держкомпанією не вжив заходів щодо переведення компанії в дефолт та забезпечив надалі продаж електроенергії.

11 січня 2024 року НАБУ і САП викрили схему та повідомили про підозру організатору власнику компанії-нерезидента за ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209; директору департаменту Укренерго за ч. 2 ст. 364; голові правління комерційного банку за ч. 2 ст. 364-1та директору приватної компанії за ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

У березні 2024 року розслідування завершили.

Завдяки своєчасним діям НАБУ і САП на кошти у сумі понад 700 млн грн на рахунках залучених до схеми компаній, зареєстрованих в Україні, накладено арешт з метою спеціальної конфіскації.

У порядку міжнародного співробітництва також арештовані кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми швейцарській компанії. При цьому були зафіксовані спроби зняття арешту зацікавленими особами шляхом надсилання на адресу відповідних закордонних правоохоронних органів підроблених листів від імені детективів та прокурорів.

У НАБУ зауважили, що під час розслідування була спроба підкупу детективів та прокурорів, які здійснювали досудове розслідування, за що про підозру повідомлено одному зі столичних адвокатів.

Крім того, з метою недопущення значних боргів в учасників ринку перед Укренерго, НАБУ передало Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг пропозиції щодо внесення змін до окремих положень Правил ринку, які було підтримано.

Читайте також: Бронежилети для Укренерго: завершили слідство у справі про збитки на 10 мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, НАБУ і САП викрили схему заволодіння електроенергією Укренерго і легалізації отриманих від її продажу коштів, внаслідок чого компаніїї завдано збитків на понад 716 млн грн. Чотирьом особам повідомили про підозру.

6 лютого ВАКС підтвердив арешторганізатора схеми.

9 лютого Вищий антикорупційний суд заочно обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою двом учасникам злочинної схеми, проте згодом Вищий антикорупційний суд відпустив під заставу понад 30 мільйонів гривень одного з підозрюваних, другому підозрюваному також змінили запобіжний захід.

НАБУ і САП у березні завершили розслідування справи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-