В Україні зростає кількість студентів, освіту яких фінансує держава - Лісовий

В Україні зростає кількість студентів, освіту яких фінансує держава - Лісовий

Укрінформ
В Україні збільшується кількість студентів, чию освіту частково або повністю фінансує держава.

Про це сказав міністр освіти та науки Оксен Лісовий під час Українського форуму якості освіти UQAF 2024, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У моделі фінансування, в якій ми зараз знаходимося, працюємо, зберігається державне замовлення, але з'являється нова сутність – державні кошти, які жорстко прив'язані до студентів. Що важливо, ми збільшуємо кількість студентів, чию освіту повністю або частково фінансує держава", - сказав Лісовий.

За його словами, 70% першокурсників Київського політехнічного університету імені Сікорського, Києво-Могилянської академії, КНУ Тараса Шевченка будуть вчитися завдяки підтримці держави. Він зазначив, що мова йде і про державні замовлення, і про гранти, які вони отримують для часткового покриття оплати контракту.

"Державний проєкт реалізується як пілотний проєкт, але я переконаний, що за підтримки народних депутатів, після аналізу цього експерименту, він буде запроваджений на постійній основі", - додав міністр.

"Розвиток сучасних університетів, які мають високі стандарти освіти і науки та конкурують з закордонними європейськими університетами, є нашим пріоритетом. Ми не можемо говорити про цей пріоритет, оминаючи болючу для багатьох, але, на жаль, безкомпромісну тему. Це кількість університетів.

Будемо відвертими, мережа університетів, яка функціонувала 30 років тому, 10 або навіть 3 роки тому сьогодні певною мірою не є актуальна", - сказав Лісовий.

Він зазначив, що кількість випускників шкіл також поступово зменшується. За його словами, у 2009 році було близько 500 тисяч випускників шкіл, а минулого року близько 250 тисяч випускників.

Лісовий наголосив, що потрібно об'єднувати ресурси вищих навчальних закладів та за рахунок спільних зусиль посилювати свою спроможність. "Залучати інвестиції в навчання, наукове і лабораторне обладнання закладів, роблячи їх конкурентоспроможними та підвищуючи якість освіти", - сказав міністр.

Він наголосив, що держава буде змушена приймати як відповідальний господар досить важкі рішення, але вони спрямовані на подальший прогрес і розвиток. "Рішення спрямовані на те, щоб повертати нашу молодь з-за кордону, і зберігати тих, хто її зараз отримує в нашій системі вищої освіти", - додав Лісовий.

Читайте також: Отримати грант на навчання можуть абітурієнти, які складали НМТ у 2024 році - Міносвіти

Як повідомляв Укрінформ, державний грант – це фінансова допомога для здобувачів вищої освіти, які за результатами НМТ вступили до закладу освіти для здобуття ступеня бакалавра (або магістра медичного чи ветеринарного спрямування) за контрактом. Грант надається на тривалість програми, зокрема, 4 роки на бакалаврат і 6 років - на медичного магістра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-