Україна не викрадала російських дітей: Лубінець спростував фейк про «обмін» з Росією

Україна не викрадала російських дітей: Лубінець спростував фейк про «обмін» з Росією

Укрінформ
Повідомлення у ЗМІ про обмін дітьми між Україною і Росією не відповідають дійсності, заявляє уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Про це йдеться у його Телеграм-каналі, передає Укрінформ.

Як зазначив Лубінець, в одному з іноземних медіа поширилася інформація, що Катар нібито оголосив про угоду з Україною та Росією про обмін дітьми.

«Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає, як відверте просування російських наративів», - наголосив омбудсмен.

Як зауважив уповноважений, Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих і примусово переміщених українських дітей, «за що ми надзвичайно вдячні. Водночас Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає в їх поверненні в Росію, якщо вони перебувають на нашій території».

Міжнародне гуманітарне право, підкреслив Лубінець, не передбачає такого процесу як обмін дітьми.

«До якого цинізму треба дійти, щоб запропонувати подібний механізм повернення українських дітей з депортації?», - заявив він.

Омбудсмен підкреслив, що ця інформація не відповідає дійсності, і закликав українських та міжнародних журналістів не поширювати чергову російську пропаганду та звертатися до офіційних джерел.

Читайте також: Росію виключили вже з третьої міжнародної організації омбудсменів - Лубінець

Як повідомляв Укрінформ, із тимчасово захопленої росіянами частини Херсонської області на підконтрольну Україні територію повернули 16-річного юнака і 18-річну дівчину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-