Зеленський привітав воїнів із Днем захисників і захисниць України

Зеленський привітав воїнів із Днем захисників і захисниць України

Фото
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський привітав українських воїнів із Днем захисників і захисниць України. Він відзначив, що сьогодні – той день, завдяки якому є завтра, а ми стоїмо тут, на своїй землі, у своїй столиці.

Як передає Укрінформ, про це глава держави заявив під час виступу на церемонії складання клятви ліцеїста та вручення державних нагород у Києві.

«Сьогодні – той день, завдяки якому є завтра, а ми стоїмо тут, на своїй землі, у своїй столиці, зі своїми прапорами, завдяки кому життя переможе. Завдяки вам», – розповів Зеленський.

Виступ Зеленського на церемонії складання клятви ліцеїста та вручення державних нагород у Києві / Фото: Офіс Президента

Він відзначив, що захисник – це сьогодні більше, ніж професія, більше, ніж покликання.

«Гасла різних родів наших військ, різних бригад і формувань для вас – більше, ніж слова. Вами це доведено не раз на полі бою, де ви завжди за Україну, за її волю», – зауважив глава держави.

Він подякував кожному і кожній, хто зараз захищає нашу державу.

«Це наша арта, наші боги війни, ті, хто б’є влучно; наші Повітряні сили, які, захищаючи нашу країну, завжди на висоті; це наше ППО, що робить все, аби наше небо було чистим. Наші танкісти, які у ватних рукавицях загартовують міць. Наша піхота, яка робить надважку роботу, вигризаючи кожен рубіж. Наші розвідники, які знають все і зривають плани окупантів. Наші Військово-морські сили, наші десантники, спецпризначенці, нацгвардійці, прикордонники, Служба безпеки України, ТРО, всі наші сили безпеки і оборони», - заявив Зеленський.

Під час церемонії була оголошена хвилина мовчання у пам’ять про полеглих воїнів.

«Вічна слава тим, хто боронить українське небо, землю і моря, вічна пам’ять тим, хто захистив Україну ціною власного життя», – сказав Президент.

Зеленський також присвоїв звання «Герой України» із врученням ордена «Золота Зірка» Сергію Костюченку посмертно, Андрію Суботіну посмертно, Петру Федорчуку посмертно, Дмитру Волошину, Тимофію Орлу, Богдану Цимбалу.

Відзнаку Президента «Хрест бойових заслуг» Зеленський вручив Микиті Каляєву посмертно, Владиславу Літовчуку посмертно, Валентину Колеснику, Олексію Москаленку, Олександру Рясному.

Орденом «Богдана Хмельницького» ІІ ступеня нагороджено Михайла Сльоту, орден «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня отримали Руслан Руденко, Неля Шалякіна.

Орденом «За мужність» ІІ ступеня нагороджено Євгенія Іванова, Андрія Міщенка, Олексія Петренка. Орден «За мужність» ІІІ ступеня отримали Михайло Іванченко, Оксана Краснова, Артем Щусь.

Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджено Олександра Гульченка.

Орден «Княгині Ольги» ІІІ ступеня вручено Вікторії Кубарській.

Також у столиці відбулася церемонія вручення бойових прапорів, стрічок відзнаки «За мужність та відвагу» і почесних найменувань.

Крім того, відбулася церемонія вручення паспортів іноземним громадянам, які боронять незалежність України. Зокрема, паспорт громадянина України отримали Мюррей Сібрук, уродженець США; Мамука Кутівадзе, уродженець Грузії; Дженні-Елізабет Бісліє, уродженка Великої Британії.

Читайте також: Укрпошта вводить в обіг марку до Дня захисників та захисниць України

Як повідомлялося, у вівторок, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.

День захисників і захисниць України – державне свято, яке було започатковане 14 жовтня 2014 року президентським указом як День захисника України. 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України. Його відзначали 14 жовтня, але торік дату свята перенесли на 1 жовтня з огляду на реформу церковного календаря.

Православна церква України ухвалила рішення перейти на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року. Таким чином, більшість християн України вже відзначають релігійні свята за новим календарем – на 13 днів раніше. Зокрема, Покрову Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкують 1 жовтня, а разом з нею перенесено і дату Дня захисників і захисниць.

Фото: пресслужба Офісу Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-