В Україні зареєстрували першу аптеку, яка відпускатиме ліки на основі канабісу

В Україні зареєстрували першу аптеку, яка відпускатиме ліки на основі канабісу

Укрінформ
В Україні розпочалася реєстрація в електронній системі обліку обігу медичного канабісу (ЕСОРК) аптечних закладів, які відпускатимуть ліки на основі канабісу.

Про це повідомила на брифінгу заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич, передає кореспондент Укрінформу.

"Вчора ця електронна система запрацювала, і ми маємо першу реєстрацію - вже зареєструвалася аптека з міста Черкаси. Сподіваюся, що більше суб'єктів господарювання і аптечних закладів будуть долучатися як до процесу, так і до роботи з електронною системою, адже, відповідно до вимог законодавства, кожен процес, вид діяльності з медичним канабісом не пізніше наступного дня фіксується у системі", - сказала Карчевич.

Вона нагадала, що призначення і відпуск ліків на основі канабісу здійснюється виключно за електронним рецептом, який може видати лікар як сімейної практики, так і спеціалізованої меддопомоги. За е-рецептом можна отримати як готовий препарат, так і ліки, що виготовляються в аптеці.

Читайте також: МОЗ розробило цифрові рішення для роботи з медичним канабісом

Заступниця міністра також нагадала, що днями уряд схвалив зміни до ліцензійних умов.

"Фактично, під ліцензійний контроль потрапляє весь процес обігу, починаючи від імпорту чи вирощування рослин і завершуючи їх відпуском в аптечному закладі. Тобто контроль буде повним - від насінини до пацієнта", - заявила Карчевич.

Крім того, раніше були врегульовані умови вирощування рослин роду коноплі, зокрема у закритому грунті. Кожна рослина має маркуватися унікальним ідентифікатором, при вирощуванні мають бути дотримані вимоги щодо належної практики культивування. Лабораторні дослідження на вміст тетрагідроканабінолу (ТГК, головний психоактивний компонент канабісу) проводитимуться у державних лабораторіях, відбір зразків для дослідження відбуватиметься за участю поліції.

Імпортери субстанцій канабісу, які можуть використовуватися в аптеках при виготовленні ліків, мають отримати відповідний дозвіл, а також пройти процедуру реєстрації субстанції канабісу.

Читайте також: Коли призначатимуть медичний канабіс - МОЗ затвердило перелік хвороб і станів

МОЗ затвердив перелік станів і хвороб, при яких можна призначати ліки на основі канабісу. Це, зокрема, пацієнти з хронічним болем, який зумовлений онкологічним захворюванням, церебральним паралічем, розсіяним склерозом, а також пацієнти з травмами спинного мозку, внутрішньочерепними травмами, хворобою Паркінсона.

Ліки на основі канабісу можуть бути у формі оральних крапель, твердих капсул, гелів та паст.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 21 грудня 2023 року ухвалила Закон "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов розширення доступу до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів", отриманих внаслідок війни».

Читайте також: Уряд оновив ліцензійні умови, що врегульовують обіг медичного канабісу

Президент Володимир Зеленський 15 лютого підписав закон про легалізацію медичного канабісу.

У травні 2024 року Кабмін виключив канабіс, його смолу, екстракти з переліку особливо небезпечних речовин.

16 серпня увійшов у дію закон, який регулює обіг рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-