Оптимізація судової мережі: голова ВРП пояснив, з яких регіонів варто починати

Оптимізація судової мережі: голова ВРП пояснив, з яких регіонів варто починати

Укрінформ
Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик наголосив на необхідності поетапної оптимізації мережі судів та вважає, що розпочинати її треба зі стабільних регіонів.

Таку думку він висловив на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики, що відбулось у Дніпрі, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ВРП.

«Пропозиція щодо поетапного впровадження оптимізації мережі судів є необхідною. Під час такої реорганізації буде багато несподіванок і викликів, які маємо передбачити. Зокрема, потрібно взяти до уваги віддаленість приміщень судів від населених пунктів, кількість і щільність населення у тому чи іншому регіоні на підконтрольних українському уряду територіях, а також згодом - на звільнених від окупації територіях. Тому правильним є рішення розпочинати оптимізацію з регіону, який наразі є стабільним, з’ясувати усі проблемні питання та визначити механізми їх вирішення», - сказав Усик.

Належне кадрове та фінансове забезпечення судів є важливою передумовою для ефективної діяльності судової гілки влади, наголосив він. Зокрема і для забезпечення формування доброчесного та високопрофесійного суддівського корпусу і апаратів судів.

Читайте також: У судах першої інстанції бракує 1258 суддів - голова ВККС

За словами Усика, працівники судів добре розуміють ситуацію з відсутністю коштів у бюджеті держави. Водночас, зауважив він, недостатнє фінансування не сприяє ефективності правосуддя, оскільки не дає змоги належним чином обладнати приміщення судів, забезпечити їх комп’ютерною технікою тощо.

«У ситуації, коли кабінет судді не вміщує навіть учасників справи, немає змоги забезпечити нормальний процес, що, врешті, шкодить авторитету правосуддя», – констатував голова ВРП.

Він нагадав, що 29 серпня 2024 року Вища рада правосуддя затвердила публічне звернення до Кабінету Міністрів і Міністерства фінансів щодо належного фінансового забезпечення діяльності судової системи.

Читайте також: В апеляційних судах вакантні понад 50% посад - голова ВРП

Як повідомлялося, заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра заявила, що наразі ведеться робота над розробкою Концепції розвитку системи правосуддя на 2024-2026 роки.

Зокрема, передбачається перегляд мережі місцевих загальних судів з урахуванням адміністративно-територіальної реформи, економічної обґрунтованості, кількості звернень до суду та необхідності забезпечення оптимальних умов доступу до правосуддя для членів територіальних громад.

Фото: ВРП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-