Режим Лукашенка допомагає Кремлю красти й мілітаризувати українських дітей

Режим Лукашенка допомагає Кремлю красти й мілітаризувати українських дітей

Дослідження
Укрінформ
Білоруський режим Олександра Лукашенка є співучасником злочинної політики Росії зі знищення ідентичності українських дітей, а також фінансування й організації їхнього переміщення, перевиховання та мілітаризації.

Про це йдеться у звіті «Вкрадене дитинство: як білоруський режим стирає ідентичність українських дітей через переміщення, перевиховання та мілітаризацію», який спільно підготували Freedom House, Центр прав людини ZMINA, Регіональний центр прав людини, Правозахисний центр «Вясна» та Асоціація колишніх працівників правоохоронних органів Білорусі (БЕЛПОЛ), передає Укрінформ.

«Примусове переміщення українських дітей із тимчасово окупованих територій до Росії є частиною політики Кремля з викорінення української національної та культурної ідентичності. Проте роль білоруського режиму та Союзної держави Росії та Білорусі у сприянні та пособництві цій політиці на білоруській території не отримала належної уваги», - зазначають правозахисники.

У звіті наголошується, що Лукашенко особисто створив умови для переміщення українських дітей на білоруську територію. Підписаний ним у 2021 році указ про «організацію відпочинку та оздоровлення дітей з Донбасу» створив прецедент активної участі білоруського режиму у переміщенні, перевихованні та мілітаризації українських дітей.

Дослідники цього звіту ідентифікували 2219 дітей, переміщених до Білорусі з 2021 року. Серед них - діти, позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю, діти, чиї батьки загинули внаслідок бойових дій, але також і ті, хто має батьків чи опікунів. Щонайменше 27 українських дітей згодом з Білорусі перемістили до Росії.

Однак через дії співучасників та окремих осіб, які намагаються приховати місцезнаходження та дані про дітей, наразі невідомо, скільки з них повернулися на окуповані території України.

Автори звіту підкреслюють, що білоруський режим був активнішим у переміщенні українських дітей на свою територію протягом 2022 і 2023 навчальних років, ніж влітку тих же років, а це свідчить про те, що він використовує шкільну систему для індоктринації, перевиховання та мілітаризації українських дітей.

Читайте також: В Україні створять реєстр постраждалих від агресії РФ дітей - Рада ухвалила закон

«Білоруський режим відтворює заходи, які російська влада здійснює на окупованих територіях України й у Росії для систематичного переміщення, індоктринації та мілітаризації українських дітей. Білоруська влада публічно виправдовує переміщення українських дітей до Білорусі як «реабілітацію» та «відпочинок», дослівно повторюючи російське обґрунтування переміщення та депортації дітей. Як і в Росії, в межах цієї кампанії дітей не лише розміщують у таборах чи санаторіях, а й зараховують їх до місцевих шкіл, одночасно реалізуючи «культурну програму», яка відтворює поширювані Кремлем наративи, спрямовані на русифікацію дітей та стирання їхньої української ідентичності», - йдеться у звіті.

Крім цього, Білорусь наслідує модель РФ з мілітаризації неповнолітніх українців, зазначають правозахисники. Влада країни змушує українських дітей відвідувати правоохоронні органи та військові частини, а також зустрічатися з представниками білоруських військових і молодіжних військових організацій. Навчальні програми, за якими вчаться білоруські діти, є проросійськими і включають деякі військові елементи, а програми, за якими білоруський режим навчає українських дітей, відрізняються тим, що вони спрямовані на стирання національної ідентичності українських дітей.

Читайте також: Естонія закликає ПАРЄ скласти план порятунку 700 000 українських дітей, яких вивезли до Росії

Білоруський і російський режими також експлуатують українських дітей у пропагандистських цілях. За словами правозахисників, влада Білорусі змушує українських дітей з’являтися у фото- та відеоматеріалах, що транслюються державними ЗМІ в обох країнах, з метою виправдання та легітимізації їхнього переміщення, індоктринації та мілітаризації. Влада примушує дітей з’являтися в такому контенті, незважаючи на їх найкращі інтереси, недоторканність приватного життя й можливість повторної травматизації.

Звіт містить заклик до Міжнародного кримінального суду видати ордери на арешт: самого Лукашенка, державного секретаря Союзної держави Росії та Білорусі і російського політика Дмитра Мезенцева, голови Ради міністрів Союзної держави, прем’єр-міністра Росії Михайла Мішустіна та Олексія Талая, білоруського паралімпійського спортсмена і керівника однойменного фонду, який відіграє центральну роль у проєкті переміщення українських дітей до Білорусі.

У звіті також містяться рекомендації для українського та іноземних урядів, міжнародних донорів, громадянського суспільства та МКС щодо шляхів притягнення до відповідальності білоруської та російської влади.

Зазначається, що висновки є результатом восьмимісячного масштабного дослідження з використанням відкритих і закритих джерел, проведеного українськими й незалежними білоруськими організаціями громадянського суспільства, яке координувалося Freedom House.

Як повідомляв Укрінформ, депортація українських дітей стала причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт уповноваженого президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та самого російського диктатора Володимира Путіна.

Україна заявляє, що понад 19 тис. українських дітей були депортовані та/або примусово переміщені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-