Адаптація людей з ампутаціями: ветеран з Миколаєва реалізує проєкт за підтримки посольства США

Адаптація людей з ампутаціями: ветеран з Миколаєва реалізує проєкт за підтримки посольства США

Ексклюзив
Укрінформ
Ветеран російсько-української війни Олександр Терещенко з Миколаєва разом з однодумцями за підтримки посольства США в Україні реалізує проєкт "Я зміг і Ти зможеш", спрямований на соціальну адаптацію людей, які мають ампутацію кінцівок.

Про це автор проєкту, який сам втратив руки, захищаючи країну, розповів кореспонденту Укрінформу.

«Ідею зробити проєкт, щоб ділитися своїм досвідом з ветеранами та ветеранками я виношував давно. Я сам був героєм мотиваційних фільмів, у яких розповідали про те, як людина з інвалідністю не лише адаптувалася до життя, а й досягла чималих успіхів. Але в цих фільмах показували лише вершину піраміди, а за кадром завжди залишалося головне - скільки треба докласти зусиль, щоб хоча б елементарно давати собі раду в побуті, не кажучи вже про те, щоб ходити на роботу», - сказав Терещенко.

Ветеран з Миколаєва за підтримки посольства США реалізує проєкт, спрямований на соціальну адаптацію людей, які мають ампутацію кінцівок / Фото з архіву Олександра Терещенка

За його словами, зараз дуже багато поранених, які мають ампутації рук чи ніг. Це здебільшого молодь і люди середнього віку, яким потрібно повертатися до активного життя. Натомість вони не мають елементарних навиків самообслуговування, сидять вдома і не виходять на вулицю.

Олександр, як випускник програми Конгресу «Відкритий світ», звернувся до Посольства США в Україні і отримав грант на реалізацію проєкту «Я зміг і Ти зможеш». За його умовами, буде виготовлено 12 фільмів з відеопорадами на різні побутові теми. Буде додано і друковану методичку з детальним описом усіх дій. Також передбачено 12 подкастів на тему соціальної адаптації.

Йдеться про покрокові дії стосовно того, як самостійно себе обслуговувати і виконувати все те, що робить будь-яка людина, яка має власні кінцівки. Наприклад, як, не маючи рук, самостійно одягатися, готувати собі їжу, правильно облаштувати туалет, щоб ходити туди без сторонньої допомоги тощо.

«Свій день ми починаємо з ванної кімнати. Тож я на власному прикладі демонструю процес гоління, показую, які саме потрібно для цього пристосування, на якому рівні має бути поличка, де лежить мило, шампунь, зубна паста. Зрозуміло, що використати вже готовий кейс зможуть не всі, бо у кожного різні ампутації, звички, але це можна взяти за основу і адаптувати під себе», - каже Олександр.

Читайте також: Експерти назвали головні фактори втрати кінцівок бійцями на фронті

Він також закликає ветеранів, які пересуваються на кріслах колісних, заповнити анкету і взяти участь у проєкті. Організатори приїдуть до них, щоб зняти відео, або ті самі фіксуватимуть свій досвід, який потім буде максимально розповсюджуватися по реабілітаційних центрах, ветеранських просторах, громадах, щоб якомога більше людей змогли побачити це і використати.

Більше про проєкт, а також про те, як ветеран із біонічною рукою пішки подолав паломницький Шлях святого Якова завдовжки 280 кілометрів, читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-