Українські медійники закликають світ відреагувати на вбивство у Росії журналістки Рощиної

Українські медійники закликають світ відреагувати на вбивство у Росії журналістки Рощиної

Укрінформ
Українські журналісти і медійники опублікували заяву з закликом до міжнародних організацій вжити невідкладних заходів у зв'язку з убивством української журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні.

Про це повідомив Інститут масової інформації, передає Укрінформ.

“Знаючи, що Вікторія Рощина перебувала в ув’язненні більше року і що до російського полону вона була фізично здоровою, ми маємо всі підстави вважати, що її смерть була або результатом умисного вбивства, або наслідком жорстокого поводження та насильства, яких вона зазнала під час перебування в російському полоні”, – ідеться в заяві.

Журналісти закликають міжнародні організації до активних дій відповідно до їхніх мандатів.

“Міжнародні інституції, наділені мандатами захищати права людини, повинні діяти рішуче і негайно. Ми закликаємо міжнародні організації вжити невідкладних заходів для перевірки стану і захисту прав 29 цивільних українських журналістів, що наразі перебувають в полоні РФ”, – наголошують медійники.

Також вони звернулися до колег з українських, закордонних та міжнародних медіа з закликом "висвітлити цю трагедію, провести незалежні розслідування обставин смерті Вікторії та допомогти розказати світу про долю українських журналістів, які наразі перебувають в російському полоні".

Повний текст заяви опублікований на сайті Інституту масової інформації.

Заява відкрита до підписання медійниками.

Читайте також: Тіло загиблої у полоні РФ журналістки Рощиної повернуть в Україну - Юрчишин

Як повідомляв Укрінформ, українська журналістка Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані Росією території. 27 липня 2023 року Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні.

У квітні 2024 року Росія вперше підтвердила, що незаконно утримує її.

10 жовтня поточного року голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин на своїй Фейсбук-сторінці повідомив, що батько Вікторії отримав повідомлення про смерть доньки, що сталася 19 вересня.

За офіційною інформацією від російської влади, це сталося в процесі етапування з Таганрога до Москви.

Смерть української журналістки Вікторії Рощиної у російському полоні підтвердив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

За інформацією Офісу генпрокурора, справу, відкриту за фактом зникнення журналістки Вікторії Рощиної, перекваліфікували на убивство.

Фото: Фейсбук Вікторії Рощиної

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-