В Україні створили нову платформу для повідомлень про булінг у школах

В Україні створили нову платформу для повідомлень про булінг у школах

Укрінформ
Понад 53% учнів коли-небудь стикалися з булінгом у школі, але лише половина з них повідомила про це батькам чи вчителям.

Про це у Фейсбуці поінформувала пресслужба Міністерства освіти і науки, передає Укрінформ.

«Згідно з дослідженнями МОН, понад 53% учнів коли-небудь стикалися з булінгом у школі, але лише половина з них повідомила про це батькам чи вчителям. Найчастіше діти бояться розповісти про проблеми через страх осуду чи погіршення ситуації. Проте відтепер про булінг можна повідомити онлайн, зробивши лише декілька простих кроків», - заявили у міністерстві.

Читайте також: У Чернівцях поліція перевіряє ймовірне цькування учнів працівницею ювенальної поліції

Для того, щоб безпечно повідомити про булінг у школі, особі потрібно зайти на сайт АІКОМ (програмно-апаратного комплексу «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту») та натиснути на кнопку «Повідомити про булінг» (покликання: https://aikom.iea.gov.ua/bullying/help). Потім особі потрібно зареєструватися або увійти в уже наявний акаунт.

«Заповнюй коротку анкету. Заяву можна подати анонімно чи зазначити свої дані. Натискай кнопку «Продовжити» та підтверджуй заяву. Ознайомся з рекомендаціями щодо того, як реагувати на булінг», - поінформували у пресслужбі.

Зазначається, що якщо заяву створює дитина, то у неї буде 2 опції: не вказувати дані, які можуть її ідентифікувати, і тоді заява буде повністю анонімною — або вказати особисту інформацію, що допоможе школі та поліції розв’язати конкретну ситуацію.

Якщо заяву залишають батьки чи інші законні представники, то тоді створити анонімну заяву неможливо.

«Анонімні заяви можуть розглядатися тільки на рівні школи, але якщо відчуваєте, що ситуація потребує залучення представників поліції, тоді ліпше зазначити інформацію, якщо може допомогти школі та поліції зв’язатися з вами та допомогти ефективно розв’язати ситуацію», - радять у МОН.

В анонімній заяві достатньо лише текстово описати випадки булінгу. Якщо ж заяву буде спрямовано у поліцію, то можуть знадобитися докази або свідчення для підтвердження факту булінгу. Це не є обов’язковим, але значно полегшить процес розслідування, пояснили у міністерстві.

«Надіслану заяву отримує директор\-ка школи і протягом доби має відреагувати на звернення: скликати спеціальну комісію, під час якої буде обговорено цей випадок, та визначити подальші дії щодо сторін булінгу. Якщо потрібно, можуть бути залучені соціальні працівники, представники поліції та інші служби, які мають допомогти розв’язати ситуацію згідно зі встановленим порядком та законом України», - поінформували в установі.

Зазначається, що однокласники дитини не можуть дізнатися про те, що вона поінформувала про булінг — заяву можуть бачити лише директор\-ка школи та представники поліції.

Читайте також: Підлітковий булінг: помітити вчасно, запобігти наслідкам

У МОН запевняють, що працівники школи та поліції будуть діяти лише у інтересах дитини, тому без нагальної потреби ім’я чи будь-яку іншу особисту інформацію ніхто не повідомлятиме іншим.

Якщо особа помітила булінг, але не є його жертвою, то вона може у такому разі самостійно повідомити про те, що хтось зазнає булінгу у школі, та ознайомитися з матеріалами щодо реагування на нього. Зробити це можна так само анонімно або ж зазначити своє ім’я.

«Що робити, якщо я боюся повідомляти про булінг через можливу помсту з боку однокласників? Подати заяву можна повністю анонімно, але якщо є сумніви — (то у МОН тоді рекомендують — ред.) скористатися чат-ботом АнтиБулінгБот. У ньому можна знайти інформацію щодо того, як реагувати на булінг, підтримати себе та інших тощо», - порадили у пресслужбі.

Читайте також: У світі 16% підлітків стають об’єктами кібербулінгу - Зеленська

Як повідомлялося, перша леді Олена Зеленська заявила, що у світі зазнають приниження і залякування через інтернет 16% підлітків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-