Freedom House закликав світ притягнути РФ до відповідальності за вбивство журналістки Рощиної

Freedom House закликав світ притягнути РФ до відповідальності за вбивство журналістки Рощиної

Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликала міжнародну спільноту притягнути російську владу до повної відповідальності за вбивство української журналістки Вікторії Рощиної.

Про це йдеться у повідомленні Детектор Медіа, передає Укрінформ.

«Ми оплакуємо українську журналістку Вікторію Рощину й закликаємо міжнародну спільноту притягнути російський уряд до повної відповідальності. Загибель Рощиної демонструє не лише систематичні порушення базових свобод українців, скоєні Путіним і Кремлем з початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, а й гостру небезпеку, в якій перебуває кожен український медійник, незаконно утримуваний у Росії — таких щонайменше 30, за даними ІМІ», — йдеться в повідомленні.

Як повідомлялось, про смерть журналістки Вікторії Рощиної стало відомо 10 жовтня. Обставини її смерті поки невідомі. За інформацією ГУР, Рощина мала бути включена в один із найближчих обмінів полоненими. Її мали етапувати у в’язницю «Лефортово» у Москві, щоб підготувати повернення до України.

Читайте також: Тіло журналістки Рощиної не повернули в Україну в межах обміну, що відбувся днями - Коордштаб

Журналістка Вікторія Рощина зникла безвісти в серпні минулого року під час поїздки на окуповані Росією території. Цьогоріч 10 жовтня представник Коордштабу Петро Яценко підтвердив смерть Рощиної у російському полоні. За даними правозахисників, росіяни утримували Рощину в двох найжорстокіших тюрмах.

Справу, порушену за фактом зникнення Рощиної, правоохоронці докваліфікували частиною 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним убивством).

Тіло Рощиної не повернули в Україну в межах обміну, що відбувся 18 жовтня. Російська сторона може затягувати репатріацію, щоб приховати сліди ймовірного злочину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-