«Шахедні» тривоги: чому тривають годинами і коли закінчаться

«Шахедні» тривоги: чому тривають годинами і коли закінчаться

Укрінформ
Українську ППО скоро доповнять новим перехоплювачем дронів-камікадзе – це посилить мобільні групи й скоротить час тривог

12-14-годинні тривоги в багатьох областях України стали нормою. Звечора шахеди розлітаються за різними напрямками, змінюють курс, блукають і виловлюють їх часом до 11 ранку, як не довше. Поки триває тривога – діти не йдуть до шкіл і садочків, їхні батьки спізнюються на роботу, зачинені лікарні, офіційні установи – життя паралізується. А ще недавно, здавалося б, ці безпілотники наше ППО лущило, як горіхи – швидко і влучно. Ворог змінив тактику терору й нарощує масштаби виробництва дронів-камікадзе – аж так, що хоч щоночі може запускати. Але українські розробники не відстають у способах протидії.

Пуск дрона-камікадзе. Фото chanakyaforum.com
Пуск дрона-камікадзе. Фото chanakyaforum.com

Клепають іранські дрони за допомогою КНР руками африканок

Росії вдалося суттєво наростити масштаби виробництва та застосування БпЛА типу Shahed, повідомляють аналітики Institute for Science and International Security. Спеціальна промислова зона «Алабуга» в Татарстані планувала поставити російській армії 6000 безпілотників до вересня 2025 року, але перевиконала план до кінця серпня 2024-го і видала вже понад 6000 дронів. А якщо РФ продовжить успішно закуповувати всі необхідні комплектуючі за кордоном, то до вересня наступного року вдасться виготовити ще 4700 «Шахедів».

Ще не знаючи конкретних цифр, ми відчули це відразу. Протягом серпня-вересня Росія встановила два рекорди за кількістю випущених по Україні дронів-камікадзе «шахед». У серпні Повітряні сили зафіксували 789 штук, у вересні – 1 339, а доти ворог у середньому запускав їх 300-600 на місяць.

Особлива економічна зона «Алабуга» продовжує розвиватися, пише Associated Press. Як стало відомо виданню, через брак робочої сили «Алабуга» стала єдиним російським виробництвом, яке набирає жінок з Африки, Азії та Південної Америки для виготовлення дронів. В Уганді, зокрема, вербувальну кампанію провели, підлітків з російських технікумів теж залучають.

Алабуга. Фото Вікіпедія
Алабуга. Фото Вікіпедія

Наприкінці вересня Defense Express повідомляли, що Росія спільно з Китаєм працює ще й над розвитком дрона Shahed. Західні санкції не заважають росіянам експериментувати з новими технологіями. Днями про це писала «Економічна правда»: як розповів виданню уповноважений Президента з питань санкцій Владислав Власюк, у 2023 році в «шахеді» знайшли 44 компоненти, вироблені західними компаніями. А в «Алабузі» відкрито з десяток вакансій перекладачів з турецької та китайської мов, що, ймовірно, вказує на організацію імпорту компонентів через посередників з цих країн. За даними одного із закритих звітів, з яким ознайомилися в ЕП, вироблені в РФ «шахеди» мають іншу обшивку фюзеляжу, яка дозволяє зменшити собівартість та час виробництва. Встановлено й роздільну бойову частину, яка може пробивати посилені конструкції. А ще на локалізовані в Росії дрони почали ставити CRPA-антени місцевого виробництва – спеціальне обладнання, яке відсікає сторонні сигнали і не дає придушити супутникову навігацію дрона засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ). Помічено, що «шахеди» навчилися» робити фото і стали розвідувальними, повідомляв у Telegram керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) Андрій Коваленко. «Росіяни опублікували кадри з камери «шахеда». Як я й говорив, РФ використовує «шахеди» в якості розвідників, окрім цього значна кількість із них летить без бойової частини й керується дистанційно (контрабандними Старлінками в тому числі)», – писав він.

Так він летить над нашими будинками. Фото es.gta5-mods.com
Так він летить над нашими будинками. Фото es.gta5-mods.com

За весь оцінюваний період часу близько 14% безпілотників Shahed зуміли подолати українське ППО (це щонайменше 878), повідомляють аналітики Institute for Science and International Security. «Недоліком російської стратегії, але успіхом для України та Заходу є те, що Росії необхідно запустити 100 безпілотників Shahed-136, щоб у середньому 14 із них вразили свої цілі... Ці високі показники втрат означають, що «Алабуга» повинна підтримувати високий рівень виробництва та купувати значно більшу кількість електроніки й інших компонентів з-за кордону», – підсумовують аналітики. Оскільки й те, й інше російським «дронарям» поки вдається, мусимо тільки підвищувати показники їхніх втрат різними способами.

Місія – перехопити «шахед»

До «шахедів», яких і так чимало, ворог ще й додає хибні цілі, щоб перевантажити ППО. «За рахунок цього противник виграє у вартості атак. А розпізнати тип БПЛА важко – на моніторах системи ППО всі вони у вигляді точок і збити треба всі, – пояснює Валерій Рябих, військовий експерт Defense Express. – Це може бути, наприклад, призначена для боротьби з радіолокаційними станціями «Гарпія»». Або «Гербера», спрощена й дешевша версія дрона-камікадзе «Герань-2», говорить авіаційний експерт, заступник гендиректора компанії виробника засобів РЕБ  і колишній офіцер Повітряних сил ЗСУ Анатолій Храпчинський. «Плюс зараз з’явилися імітації повітряних цілей – ось мені надіслали зразок на аналіз, – розповідає він. – Це на 3Д-принтері надрукована куля, обгорнута алюмінієвою фольгою. Цілі, що коштують 3-5 тис. доларів і летять по 100 штук одночасно, змушують нас шукати більш якісні рішення, що впоралися б з цими загрозами». За рахунок цих дешевих рішень можна було б спростити роботу засобам ППО, не кажучи вже про життя цивільних. Тривалість атак пов’язана з тим, що дрони програмуються на якомога довше перебування в повітрі, пояснює Рябих: прямування складними маршрутами, часта зміна курсу, висоти польотів. БПЛА намагаються обходити вузли, де на висотах можуть знаходитись мобільні групи ППО. Тобто робиться все, щоб виснажувати систему ППО і психологічно впливати на населення, що не спить ночами.  

«Виглядає так, що поки противник деяких цілей досягає в цьому, – зауважує експерт. – Вихід один – вдосконалювати засоби знищення загроз і вже є певні зрушення в цій сфері». Проти російських розвідувальних і ударних безпілотників вдало застосовуються модифіковані FPV-дрони. А одним з основних засобів боротьби стали пристрої РЕБ. «Те, що «шахеди» довго знаходяться в повітрі, може бути пов’язано ще й з роботою засобів РЕБ, які, теоретично, можуть відводити їх у безпечні райони, де дрони собі кружляють», – пояснює пан Валерій.

Та кінетичних засобів знищення «шахедів» (ракети малого й середнього радіусу дії, зенітні самохідні артилерійські установки Gepard та комплекси Skynex, що збивають цілі за допомогою програмованих боєприпасів) не вистачає й потрібно вводити нові елементи захисту. «Як от дрони-перехоплювачі, один з яких нещодавно представили – характеристики досить потужні», – говорить Рябих. Йдеться про розробку української групи «Дикі шершні» – дрон-перехоплювач Sting («Жало»). Першими про це повідомили 20 жовтня у британському виданні The Telegraph. Sting має стати дешевою заміною зенітних ракет, які часом доводиться витрачати для перехоплення «шахедів». Він ще й у десятки разів дешевший самого «шахеда», розповів представник «Диких шершнів» британським журналістам. Безпілотник здатен літати зі швидкістю понад 160 км на годину та підніматися на висоту близько 3 км. Він буде пілотуватися із землі за допомогою VR-окулярів, які дозволяють оператору добре орієнтуватися. А наводитися на цілі пілот зможе за допомогою системи зі штучним інтелектом.

Той самий Sting. Фото www.telegraph.co.uk
Той самий Sting. Фото www.telegraph.co.uk

Теорія перехоплення повітряних цілей за рахунок ударних БПЛА – не нова, використовується давно, говорить Анатолій Храпчинський. «Ми набивали руку в цьому на розвідувальних БПЛА й одночасно створювали певну інфраструктуру для роботи в режимі автоматичного наведення й перехоплення, – пояснює експерт. – Головна її задача – спростити роботу мобільним групам ППО». Тепер треба масштабувати процес, насичувати систему ППО великою кількістю таких перехоплювачів і складати їх в єдину автоматизовану систему, говорить Валерій Рябих.

В середньому на одну ціль потрібно мінімум два таких перехоплювачі, пояснює Храпчинський. Якщо росіяни запустили 130 дронів за ніч, то нам у відповідь знадобиться 260 штук Sting. «Але коли робота відточиться, налагодиться, то, можливо, й одного вистачатиме, – міркує він. – Головна ідея, – щоб у певному секторі стояло їх, скажімо, 10 штук і коли в цей сектор залітатиме ворожа повітряна ціль, вони злетять і перехоплять її, а мобільній групі виїздити буде не потрібно».  

Щодо перехоплювачів розвідувальних БПЛА, застосування яких почалося влітку, був певний скепсис, нагадує Храпчинський. Але справа налагодилася досить швидко, вони активно працюють і це значно зменшило кількість ворожих розвідувальних безпілотників у повітряному просторі.

«Загальна задача – пошук дешевого засобу ураження, далі – налагодження автоматичної системи перехоплення, – пояснює авіаційний експерт. – Тобто, за рахунок класичних засобів радіолокації фіксуються цілі й дрон-перехоплювач летить на ціль».

Як тільки цей процес автоматизується, ми й зможемо казати про скорочення тривалості повітряних тривог.

Знешкоджений російський баражуючий «Герань» (Shahed) боєприпас над Україною. Фото: Олександр Федієнко
Знешкоджений російський баражуючий «Герань» (Shahed) боєприпас над Україною. Фото: Олександр Федієнко

Усі засоби від наших тривог

Навіть найпотужніший перехоплювач – не панацея у боротьбі з російською шахедною індустрією. Важливий дієвий спосіб – безпосередні удари по виробництву дронів-камікадзе й по складах зберігання, говорить Валерій Рябих. Завдання непросте, бо росіяни намагаються довго не тримати запаси дронів на одному місці. «Але бачимо, що ЗСУ успішно відпрацьовують по місцях зберігання «шахедів», – каже він. – Знищення кількох таких складів вже суттєво відбилося на можливостях противника використовувати «шахеди»». Бити треба й по заводах, але для того застосовувати більш дієві засоби, ніж дрони далекого радіусу дії – потрібні крилаті та балістичні ракети. «Нібито вони розглядали можливість розгорнути виробництво цих БПЛА на Північному Кавказі, а це вже ближче до зони ураження. Але й «Алабугу» скидати з рахунків не слід», – говорить військовий експерт.

Паралельно було б добре звужувати можливості РФ добувати комплектуючі. Складно цьому протидіяти, коли у РФ сусід і де факто союзник – лідер у виробництві всілякої електроніки. Але точково санкції працюють: днями США наклали санкції на китайські компанії за безпосереднє виробництво для армії РФ безпілотників. Міністерство фінансів Штатів оголосило про введення санкцій проти однієї фізичної та трьох юридичних осіб, зокрема, з Китаю, оскільки вони причетні до виробництва російських ударних далекобійних БПЛА «Гарпія». «Це перші санкції США, введені проти підприємств Китаю, які розробляють і виробляють цілі системи озброєнь у партнерстві з російськими фірмами», – йдеться на сайті міністерства.

Великі надії свого часу покладалися на ізраїльську систему раннього оповіщення, яку Ізраїль обіцяв передати Україні. Ще рік тому посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук говорив, що «елементи системи почали тестувати в Києві. Наші спеціалісти у співпраці з ізраїльською стороною проробили неймовірно кропітку роботу, і, сподіваємось, система почне повноцінно працювати в Києві вже ближчим часом». На початку жовтня посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський в інтерв’ю Zn.ua повідомив, що Ізраїль вже передав Україні систему, і порадив звернутися з уточнюючими питаннями до «структур, які займаються впровадженням ізраїльської системи». Якби вона вже запрацювала повною мірою, як в Ізраїлі, ми б, мабуть, це помітили. Бо система Tzeva Adom прораховує час наближення повітряних об’єктів, які становлять небезпеку й потім дає сигнал – скільки хвилин/секунд є у людей, щоб сховатися. Причому вираховує відносно точне місце влучання запущених ракет, тобто бігти до укриття довелося б не усій Київській області одночасно, а, скажімо, тільки Переяславу чи Ірпеню. Зрештою, куди саме летить дрон, ми й так відслідковуємо завдяки кільком Телеграм-каналам, автори похвилинно повідомляють, на який населений пункт рухається дрон-камікадзе, як змінює курс. Але офіційно тривога оголошується все ж на цілі регіони.

«Ми намагалися запитувати про ізраїльську систему – не виключаю, що вона вже інтегрована (в нашу систему ППО – ред.), але немає офіційних повідомлень», – говорить експерт Defense Express. В Ізраїлі Tzeva Adom також інтегрована в загальну систему ППО й ефективна за рахунок швидкої обробки даних, отримання сигналів від акустичних сенсорів тощо. «Але ми також розробляли засоби акустичної розвідки, наша система теж розвивається, інтегрується і стає дієвішою, – говорить пан Валерій. – Головна проблема – об’єднати всі можливості за рахунок, зокрема, спеціального програмного забезпечення». Тобто автоматизувати процеси, налагодити управління так, щоб усі дані від різних розвідувальних сенсорів про переміщення цілей, про підготовку до пуску, про пуск тощо, аби якомога більше інформації збиралося в режимі реального часу й опрацьовувалося різними системами протидії дронам.

Ізраїльська система теж не ідеальна – так, 14 жовтня десятки солдатів постраждали внаслідок удару безпілотників «Хезболли» по армійській базі поблизу міста Біньяміна на півночі Ізраїлю. Днями дрон атакував резиденцію прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху в Кесарії.

Резиденція Нетаньяху в Кейсарії. Фото vesti.az
Резиденція Нетаньяху в Кейсарії. Фото vesti.az

А перенести досвід цієї країни на нашу взагалі не так просто, ще у 2023 році розповідав на своєму Youtube-каналі ізраїльський військовий журналіст Сергій Ауслендер, називаючи цю тему дещо міфологізованою. Враховуючи, що ці країни обстрілюють різними видами зброї (Ізраїль на той момент частіше потерпав від реактивних снарядів, Україна – від крилатих ракет) та є величезна різниця площ, Україні варто було б розробити власну систему з урахуванням ізраїльського досвіду. Тоді Ауслендер згадував розробки, зокрема, з використанням ШІ.

Але чи вдасться давати сигнали тривоги «точково», як в Ізраїлі? Можливо, система оповіщення й стане більш диференційована, тривогу оголошуватимуть по окремих територіальних громадах – технологічно це можливо, говорить Рябих. «Та все швидко змінюється, може, шахедні атаки у нинішньому форматі стануть для противника невигідними і вигадає щось інше, – каже він. – І це вплине на режим оголошення тривог для населення». Поки що легше давати тривогу по областях, зауважує Храпчинський, та якщо війна затягуватиметься й далі, очевидно, будуть спроби локалізувати тривоги.

А поки, «хочете, щоб менше було тривог – донатьте, ідіть у мобільні групи ППО або до нас інженерами, – говорить представник компанії виробника РЕБ. – Вмієш тримати паяльник – ласкаво просимо, ще й забронюємо».

Тетяна Негода, Київ

Перше фото - es.gta5-mods.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-