За рік інтерес молоді до історії України суттєво знизився

За рік інтерес молоді до історії України суттєво знизився

Опитування
Укрінформ
Рівень інтересу до історії України серед молоді за рік суттєво знизився.

Про це свідчать презентовані в Укрінформі результати дослідження щодо рівня обізнаності громадян в історії України та ставлення до історичних постатей і подій.

"В розрізі вікових груп ми маємо певні досить тривожні сигнали.Так, рівень зацікавленості в історії найвищий у найстаршій віковій групі. Тобто можна сказати, що з віком інтерес до історії зростає. Але якщо подивитись по наймолодших групах, 18-24 роки, то за рік рівень інтересу молоді до історії суттєво зменшився. Тобто, якщо у 2023 році 23% в групі 18-24 сказали, що історія їм цікава, то в цьому році таких вже було 11%. Також ми бачимо у групі 25-34 зменшення інтересу до історії", - сказав засновник ТОВ «Оперативна соціологія» Денис Денисенко.

За його словами, якщо у 2023 році майже 45% українців заявляли, що їхній інтерес до історії України значно збільшився, то у 2024 таких було 32%.

"Але частина тих, хто сказав, що (інтерес до історії - ред.) не змінився або частково збільшився, трошки зросла. Тому, в принципі, можна казати про те, що інтерес до історії залишається досить високим", - сказав соціолог.

Дослідження також показало, що рівень негативного ставлення українців до російських історичних постатей зростає. Зокрема, у 2023 році 18% українців повністю негативно ставилися до поета Олександра Пушкіна, а в цьому році таких вже було 37%.

Водночас у сприйнятті українських історичних постатей відбуваються досить динамічні зміни в позитивний бік, зокрема, позитивне ставлення до провідника ОУН Степана Бандери за рік зросло на 10%, зазначають соціологи.

Читайте також: Більшість українців підтримують повний розрив відносин із РФ та Білоруссю

Дослідження проводилось у липні-вересні 2024 року компанією «Оперативна соціологія» на замовлення Українського інституту національної пам’яті. Було проведене загальнонаціональне репрезентативне опитування методом телефонного інтерв’ю (САТІ), опитані 2004 респонденти.

Також проведено презентативне опитування в містах Києві, Львові, Дніпрі, Одесі, по 250 респондентів у кожному.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-