Зеленський про росіян і білорусів на Олімпіаді: Під нейтральним прапором із плямами крові

Зеленський про росіян і білорусів на Олімпіаді: Під нейтральним прапором із плямами крові

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський подякував усім, хто боровся проти офіційної участі збірних Росії та Білорусі в Олімпійських іграх в Парижі.

Водночас участь 15 російських та 17 білоруських атлетів у якості «нейтральних індивідуальних спортсменів» він назвав «напівсанкціями» з боку цивілізованого співтовариства.

Про це Зеленський розповів в інтерв'ю французькій L'Équipe, передає Укрінформ.

«Це напівсанкції, тому що російські та білоруські спортсмени беруть участь (в Олімпіаді - 2024 - ред.) під нейтральним прапором. Звичайно, їх набагато менше, але нікого не обдуриш», - стверджує український Президент.

Глава Української держави вважає, що неприйнятно дозволяти брати участь в Іграх росіянам, чия країна вбила вже 488 українських спортсменів і тренерів. Він також нагадав, що 520 спортивних комплексів в Україні були зруйновані ракетними ударами агресора.

«У Парижі побудовані прекрасні споруди. Спортсмени під нейтральним прапором також змагаються в цих спортивних комплексах. Якщо вони перемагають, їм вручають медалі та аплодують. Тож давайте додамо до цього нейтрального прапора плям крові. Так вони зможуть змагатися, це те, на що вони заслуговують», - відзначає Зеленський.

На його думку, якщо світ хоче боротися з тиранією та авторитаризмом, то позбавляти права участі в Олімпіаді потрібно було б також і Північну Кореєю, «яка погрожує всьому світу ядерною зброєю, продає ракети і мільйони артилерійських снарядів Росії та використовує їх для вбивства українців».

Читайте також: Зеленський - про участь української збірної в Олімпіаді під час війни: Це вже перемога

Президент також розповів, чому відмовився від запрошення президента Франції Еммануеля Макрона відвідати церемонію відкриття Олімпіади: «Я б із задоволенням прийняв його запрошення, але наша країна переживає складний період. Росіяни наносять удари по нашій території. Їм байдуже, що зараз відбувається Олімпіада. Вони б'ють по нашій енергетичній інфраструктурі, яка вже кілька місяців перебуває під великим навантаженням, хоча й стабілізується».

Зеленський також додав, що його присутність на церемонії закриття Олімпійських чи відкриття Паралімпійських ігор є малоімовірною.

Читайте також: Більшість країн хочуть бачити Росію на другому Саміті миру - Зеленський

Нагадаємо, в Парижі тривають літні Олімпійські ігри, на яких українська збірна здобула вже дві нагороди - срібло у стрільбі з гвинтівки приніс Сергій Куліш, а бронзу виборола шаблістка Ольга Харлан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-