ЄС залишається непохитним у підтримці України – слухання в Європарламенті

ЄС залишається непохитним у підтримці України – слухання в Європарламенті

Укрінформ
Євросоюз продовжує підтримувати Україну в її боротьбі проти російської агресії та зосереджує негайні зусилля на тому, щоб допомогти українцям пережити сувору зиму в умовах, коли російські загарбники свідомо знищують критичну інфраструктуру.

Про це 15 грудня у Страсбурзі під час пленарного засідання Європейського парламенту, що було присвячене гуманітарній ситуації в Україні після російських атак на критичну інфраструктуру та житлові райони, заявила єврокомісар Стелла Кіріакідес, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія вивела свою нічим не виправдану війну проти України на новий рівень. Просто зараз російські війська здійснюють жорстокі воєнні злочини по всій країні, бомбардують українську інфраструктуру, здійснюють хвилі атак на електричні мережі України, раз за разом повторюють ракетні удари по енергетичних станціях. «Машина війни» путіна має одну чітку мету – заморозити українців цієї зими та примусити їх страждати. Все це має трагічний вплив на гуманітарну ситуацію по всій країні», – зауважила представниця Європейської комісії.

Вона нагадала статистичні дані ООН, за якими близько 18 млн людей в Україні гостро потребують гуманітарної підтримки. Мільйони людей не мають достатнього доступу до системи охорони здоров’я, до продовольства та базових соціальних послуг. У кожному регіоні України є люди, які вимушені жити без обігріву, без електрики, без водопостачання, і це продовжується вже тривалий час у деяких регіонах.

«Вже протягом десяти місяців ЄС продовжує підтримувати Україну та її народ. Хочу запевнити цю палату (Європарламенту – ред.), що така підтримка є непохитною, ми готові стояти поряд з Україною тривалий час. Як гуманітарний донор, ЄС виділив більш як 485 млн на гуманітарну допомогу, яка вже доставлена в Україну у поточному році. Ці гроші спрямовуються на критичну допомогу, на надання притулку та захисту, яких потребують українці. Такою допомогою від ЄС вже змогли скористатися більше 30 млн українців, завдяки зусиллям наших міжнародних гуманітарних партнерів», – сказала Кіріакідес.

Читайте також: Україна отримає близько €1,5 мільярда допомоги для відновлення інфраструктури - Шмигаль

Єврокомісар зазначила, що зараз температура в Україні понизилася, і в цих умовах ЄС виділив 130 млн євро цілеспрямовано для надання «зимової» допомоги, для освітлення та обігріву житлових будинків, шкіл та лікарень. Завдяки цим зусиллям по всій країні встановлюються тимчасові пункти прийому та обігріву людей. Усього з лютого поточного року ЄС доставив в Україну майже 77 тис. тонн надзвичайної допомоги.

Після того, як росія почала нищити українські електромережі, країни-члени через Механізм цивільного захисту ЄС передали в Україну вже більше тисячі генераторів. Лише минулого тижня з надзвичайних резервів ЄС в Україну були доставлені 40 потужних електрогенераторів, які зможуть забезпечити енергією до 30 лікарень. Невдовзі з цих же резервів цивільного захисту RescEU в Україну будуть направлені ще 120 генераторів середньої та великої потужності.

Кіріакідес зауважила, що Механізм цивільного захисту ЄС також координує зусилля в рамках ініціативи «Генератори надії», яку започаткувала президент Європарламенту Роберта Мецола та муніципалітети європейських міст.

Вона нагадала, що на конференції з підтримки України, яка відбулася минулого вівторка в Парижі за ініціативи президента Франції Еммануеля Макрона, президент Єврокомісії оголосила про подальші заходи допомоги Україні у сфері енергетики, яку ЄС буде координувати з G7 та іншими міжнародними партнерами. Ефективності цієї допомоги має сприяти новий логістичний енергетичний хаб, що був створений за сприяння ЄС на території Польщі.

«Європейський Союз відданий підтримці України та її народу. Це чітко випливає із нашого обміну думками сьогодні. З метою надання ефективної підтримки ми маємо зосередити зусилля на першочергових потребах цієї країни. Єврокомісія вже здійснила конкретні кроки, щоб наростити обсяги такої допомоги цієї зими, та буде продовжувати ці зусилля», – зауважила єврокомісар у заключному слові за підсумками парламентських слухань.

Читайте також: У 90-ту річницю Голодомору росія знову використовує продовольство як зброю - єврокомісар

Як повідомлялося, після поразок на полі бою протягом минулих місяців російські загарбники змінили тактику та почали цілеспрямовано знищувати критичну інфраструктуру України. Вони хотіли приректи українців на холод та темряву, підірвати їхню здатність до спротиву. Натомість режим путіна лише зміцнив рішучість народу України у спротиві російській агресії. В цих умовах ЄС почав надавати Україні ефективну допомогу, у тому числі – у відновленні пошкоджених електромереж, постачанні генераторів та інших необхідних речей у межах надзвичайної «зимової» допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-