Агентство відновлення не використало жодної гривні з 7,8 мільярда від партнерів - Мінфін

Агентство відновлення не використало жодної гривні з 7,8 мільярда від партнерів - Мінфін

Ексклюзив
Укрінформ
Із передбачених на відновлення у поточному році 7,8 млрд грн від міжнародних фінансових організацій Державне агентство розвитку та відновлення інфраструктури не використало жодної гривні.

Про це повідомило Міністерство фінансів України у відповіді на запит Укрінформу.

«У 2024 році для Агентства відновлення передбачено ресурс від усіх МФО на суму 7,8 млрд гривень. Однак станом на 1 червня 2024 року з цієї суми Агентство відновлення не витратило жодної гривні, тобто фактичне використання коштів становить 0 гривень. Це означає, що станом на останню звітну дату можливості для використання міжнародних коштів на відновлення Агентство відновлення не реалізувало, а отже, планові показники не досягнуто», - йдеться у повідомленні.

У міністерстві зауважили, що подібні до цьогорічної ситуації з використанням коштів міжнародних партнерів у Держагентстві є систематичними. Так, у 2023 році було доступно фінансування від МФО на суму 11,4 млрд грн, але протягом минулого року фактичне використання коштів Агентством також становило 0 гривень.

Читайте також: Найєма звільнили з посади голови Держагентства відновлення

Крім того у Мінфіні зазначили, що з передбчачених на 2023-2024 рік коштів з дерджбюджету у сумі 195,7 млрд грн Агентство відновлення використало лише 92,3 млрд грн: з них протягом 2023 року – 82 млрд грн, у 2024 році, станом на 1 травня, – 10,3 млрд грн.

Як повідомлялося, 10 червня Мустафа Найєм заявив, що йде з посади голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. Він пояснив, що, "починаючи з листопада минулого року, команда агентства почала стикатися з постійною протидією, спротивом та створенням штучних перешкод". Зокрема, за словами Найєма, був скасований бюджет на проєкти з відновлення та утримання доріг.

Пізніше стало відомо, що Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не погодив відрядження Найєма на берлінську конференцію з питань відновлення України через урядову нараду, де мали заслухати його звіт щодо захисту об'єктів критичної інфраструктури. Зі свого боку в коментарі ЗМІ Найєм заявив, що він не отримував офіційний лист-запрошення на нараду і дізнався про її проведення лише у неділю, 9 червня, через секретаря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-