Можливість подаватись на єВідновлення розширили для людей, які раніше робили це за довіреністю - Шуляк

Можливість подаватись на єВідновлення розширили для людей, які раніше робили це за довіреністю - Шуляк

Укрінформ
Можливість подавати заяви на компенсацію за програмою "єВідновлення" розширили для законних представників недієздатних осіб та неповнолітніх, і тепер при подачі заяви можна обрати, хто звертається, законний представник чи представник за довіреністю.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

За її словами, "від того, хто саме подається на компенсацію - законний представник, або за довіреністю, залежатиме і те, хто по факту отримає гроші. Якщо подаватиметься законний представник, то кошти відправлять на його картку єВідновлення, якщо за довіреністю - на картку заявника, а не представника".

Шуляк зазначила, що відсьогодні громадяни, які не можуть подати заяву самостійно, можуть це зробити не лише за участі особи, на яку оформили довіреність, але й за участі своїх законних представників.

Це актуально у випадках, коли власники пошкодженого або зруйнованого житла - діти, яким не виповнилось 18 років, або недієздатні особи. Раніше у таких випадках виходом із ситуації було оформлення довіреності, але тепер, якщо йдеться законних представників - батьків, близьких родичів - за довіреністю можна не звертатися, підкреслила голова комітету.

Читайте також: На Запоріжжі погодили майже 960 заяв на компенсацію за пошкоджене житло

“По-перше, оформлення довіреності - платна послуга. По-друге, довіритель, тобто той, хто надає право діяти від його імені, мусить звернутися для оформлення довіреності до нотаріуса, або в ЦНАП. Але дитина може банально перебувати за кордоном або людина є недієздатною, якщо йдеться про дорослого. Тоді оформлення довіреності неможливе”, - зауважила Шуляк.

Вона наголосила, що такі випадки були непоодинокими, тобто йшлося далеко не про кількох осіб.

Відповідно, зауважила Шуляк, ініціатори програми зрозуміли, що на таке розширення у українців є високий запит.

Технічна можливість, пояснила голова комітету ВР, полягає у доопрацюванні функціоналу подачі заяв від представників заявника через співробітників ЦНАПів або нотаріусів.

За її словами, працівники ЦНАПів і нотаріуси тепер можуть приймати заяви, не лише від представників власників житла за довіреністю, а і від його законних представників без довіреності.

Залежно від обраного типу представника змінюється порядок нарахування коштів: якщо подається законний представник, кошти будуть нараховані на його картку єВідновлення, якщо за довіреністю - на картку заявника, а не представника, зазначила Шуляк.

Також, заявила вона, законного представника відтепер можна вибрати як отримувача коштів програми "єВідновлення", якщо в пошкодженого житла є співвласники і вони надали на це згоду через Дію або нотаріуса.

Шуляк наголосила на ще одному оновленні функціоналу - відтепер одночасно з поданням заяви на єВідновлення у Дії можна замовити довідку про несудимість, без якої виплата неможлива.

Читайте також: Сервіс програми «єВідновлення» оновили - зробити заявку на ремонт пошкодженого житла буде швидше

"Це інструмент блокування доступу до єВідновлення тих, хто вчинив злочини проти національної безпеки - колаборантів та зрадників. Погодьтеся, допомагати таким особам у ремонті житла було б досить дивно. Раніше отримання такої довідки було досить тривалим процесом, але завдяки цифровізації процесів цей етап значно прискорюється. На практиці це означає, що громадяни будуть проходити процес подачі і опрацювання заявки значно швидше", - пояснила Шуляк.

Як повідомлялось, українці, чиє житло розташоване на тимчасово захоплених територіях, очікують від уряду постанови, яка надасть їм можливість подаватись на єВідновлення. У липні можливість подавати заяви на компенсацію за програмою отримали громадяни, чиє житло розташоване в зоні активних бойових дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-