Відновлення та розвиток економіки: ВР ратифікувала кредитні угоди з Францією та Південною Кореєю

Відновлення та розвиток економіки: ВР ратифікувала кредитні угоди з Францією та Південною Кореєю

Укрінформ
Верховна Рада ратифікувала Грантову угоду між Україною та Францією на суму 200 млн євро та Рамкову угоду з Південною Кореєю щодо кредитів на суму 2,1 млрд доларів для відновлення та розвитку економіки.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки України, передає Укрінформ. 

«Ратифікація угод з Францією та Кореєю відкриває нові можливості для відновлення та розвитку критично важливих секторів нашої економіки. Завдяки наданому фінансуванню ми зможемо впровадити більше інфраструктурних проєктів, зміцнити енергетичну безпеку, що сприятиме стійкості нашої країни в умовах війни», — зазначила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Зазначається, що Грантова угода з Францією передбачає залучення 200 млн євро на реконструкцію та відновлення критично важливої інфраструктури в таких секторах, як охорона здоров'я, сільське господарство, водопостачання та водовідведення, переробка відходів, розмінування та житлове будівництво.

З цієї суми 60 млн євро буде спрямовано на підтримку енергетичного сектору України.

Рамкова угода з Південною Кореєю відкриває можливість отримання кредитів від Фонду економічного розвитку і співробітництва (EDCF) на суму 2,1 млрд доларів на період 2024-2029 років.

Ці кошти будуть використані для закупівлі обладнання та реалізації проєктів відновлення, які здійснюватимуться як державою, так і українським бізнесом під державні гарантії.

Читайте також: ЄС зробив перший платіж у €1,5 мільярда від заморожених російських активів

Наступним етапом стане визначення пріоритетних проєктів та їх затвердження. Для кожного проєкту будуть розроблені окремі кредитні угоди, які визначатимуть конкретні суми фінансування та графіки надання пільгових позик.

Передбачається, що початковий етап використання корейських кредитів буде зосереджений на закупівлі необхідного обладнання. Починаючи з 2025 року, з'явиться можливість залучати кошти для фінансування масштабних інфраструктурних проєктів, спрямованих на відновлення країни.

Як повідомляв Укрінформ, 2 серпня 2024 року Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону про ратифікацію Грантової угоди між урядами України та Франції, яка передбачає залучення 200 мільйонів євро на відбудову, а також проєкт відповідного урядового розпорядження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-