Україна і Польща домовилися про інтенсивну співпрацю щодо відбудови - Парламентська асамблея

Україна і Польща домовилися про інтенсивну співпрацю щодо відбудови - Парламентська асамблея

Декларація
Укрінформ
Київ і Варшава домовилися про тісну співпрацю у спільній протидії російській агресії, відбудові Україні, та мобілізації міжнародної допомоги для допомоги Україні.

Про це йдеться у прийнятій одноголосно українськими і польськими депутатами спільній декларації за результатами засідання у вівторок у Варшаві Парламентської асамблеї України та Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

У документі депутати Верховної Ради України і законодавці Сейму і Сенату Польщі підтвердили засудження російської агресії проти України і наголосили на спільності інтересів щодо відновлення миру і безпеки в Європі, запорукою чого є справедливий і сталий мир для України.

«Сторони відзначають солідарність і підтримку Польщі для України у протистоянні збройній агресії Російської Федерації, що є свідченням тісних відносин між нашими країнами», - йдеться в декларації.

Як зазначається, Польща «постійно працює над мобілізацією міжнародних партнерів для термінового постачання Україні зброї та необхідністю докласти усіх зусиль для того, щоб міжнародні партнери зняли всі обмеження на використання зброї, яку вони надали Україні, відповідно до норм і принципів міжнародного права». 

Читайте також: Південна Корея і Чехія домовилися співпрацювати у відбудові України

У документі наголошується, що Варшава підтримує Формулу миру Президента України Володимира Зеленського як «єдину, надійну основу майбутніх мирних переговорів..».

Сторони також засуджують викрадення українських дітей з метою їх усиновлення та русифікації, що є «ганебним замахом на українську ідентичність».

Депутати обох країн наголосили на необхідності притягнення до відповідальності осіб, винних у скоєнні воєнних злочинів, скоєних Росією.

«Сторони висловлюють готовність до інтенсивного співробітництва з відновлення та відбудови України, що є необхідним для майбутнього розвитку та стабілізації регіону».

Депутати наголосили на підтримці розвитку критичної інфраструктури, підкреслюючи її ключове значення для безпеки і стабільності. 

Законодавці обох країн також звернули увагу на важливість історичного діалогу.

«Сторони заявляють про більш інтенсивну співпрацю в проведенні пошукових, ексгумаційних та інших заходів, що мають на меті гідне поховання жертв конфліктів, репресій і злочинів, скоєних на територіях Республіки Польща й Україна»,- йдеться в декларації.

Читайте також: Нідерланди виділяють Україні209,5 мільйона на відновлення критичної інфраструктури

Депутати також домовилися, зокрема, підвищувати стійкість до загроз інформаційній безпеці, пропаганди та інших форм зовнішнього інформаційного маніпулювання та втручання відповідно до підписаної у липні цього року безпекової угоди між Україною і Польщею. 

Як підкреслила за результатами засідання заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, наступне засідання асамблеї має відбутися в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-