Моравецький пояснив необхідність прийняття “антибандерівського закону”

Моравецький пояснив необхідність прийняття “антибандерівського закону”

Укрінформ
Зміни до закону про Інститут національної пам'яті Польщі, які стосуються й переслідування за заперечення "бандерівської ідеології", потрібні для протидії брехні щодо приписування злочинів проти євреїв невинним людям.

Про це в четвер ввечері у телезверненні до польського народу заявив голова Ради міністрів Польщі Матеуш Моравецький, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Брехня Освенціма - це не лише заперечення німецьких злочинів, але також й інші форми фальсифікації історії. Однією з найгірших форм цієї брехні є применшення відповідальності справжніх злочинців і приписування відповідальності їхнім жертвам. Ми хочемо боротися з цією брехнею у кожному його прояві. Саме тому ми змінюємо закон про Інститут національної пам’яті”, - заявив Моравецький.

Читайте також: Ізраїль обмежив політичний діалог з Польщею через закон про "бандерівську ідеологію"

Він підкреслив, що у Польщі ніколи не обмежуватиметься дискусія про Голокост, оскільки поляки самі були його жертвами.

Польський прем’єр підкреслив, що поляки розуміють емоції з боку Ізраїлю.

“Потрібно виконати багато праці, аби ми, наша спільнота, змогли разом розповісти складну історію. Культура польських євреїв є невід’ємним елементом нашої, польської спадщини”,- підкреслив Моравецький.

Читайте також: В ОБСЄ розкритикували польський закон про "бандерівську ідеологію"

Нагадаємо: сейм Польщі 26 січня, а Сенат 1 лютого прийняли зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Ними передбачається покарання, зокрема тюремне ув'язнення для тих, хто публічно і всупереч фактам приписуватиме полякам та Польщі відповідальність за злочини проти євреїв в роки Другої світової війни.

Читайте також: Cенат Польщі вночі прийняв закон про заборону “бандерівської ідеології”

Цей закон також передбачає можливість відкриття кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують вчинення злочинів українськими націоналістами та українськими формуваннями, що співпрацювали з третім рейхом. Ізраїль та світові єврейські організації розкритикували закон, переконуючи, що він забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни.

Читайте також: Закон про «бандеризм» небезпечний насамперед для Польщі

МЗС України висловив глибоке занепокоєння фактом прийняття Сеймом цього закону. Українська сторона закликала польську до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-