У Канаді розробляють вакцину від COVID-19 у їстівних смужках
Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це пише CBC News.
Зазначається, що до розробки залучені науковці із університету Макмастер у Гамільтоні та біотехнологічної компанії Rapid Dose Therapeutics з міста Барлінгтон у канадській провінції Онтаріо.
Наразі науковцям уже вдалося стабілізувати протеїн з COVID-вакцини за температури 40 градусів за шкалою Цельсія, хоча досі для збереження дієвості вакцини її треба було охолоджувати до суттєво нижчих температур.
За задумом розробників, їстівні смужки можна буде збагачувати різними вакцинами, не лише від COVID.
“60% чи навіть більше країн світу - теплі: Африка, Мексика. Подумайте про всі країни, які не мають логістичних спроможностей Північної Америки. У ці смужки можна помістити вакцину від COVID, денге або навіть грипу та відправити їх до країн без належної інфраструктури з найменшими витратами. Вони помістяться у конверт, їх дуже легко транспортувати”, - розповів глава Rapid Dose Therapeutics Марк Упсдел.
Однак ця потенційно революційна технологія поки перебуває на ранніх стадіях розробки. Наразі команда закінчила первинні дослідження на тваринах, які підтвердили ефективність технології. “Зараз ми працюємо над другим етапом випробувань на тваринах, під час яких додамо спайковий білок COVID-19 до цих смужок, аби перевірити, чи зможемо отримати на нього таку само імунну реакцію, як відбувається із наявними вакцинами”, - пояснив один із розробників Алекс Адронов.
Цей проєкт також отримує підтримку канадських урядових дослідницьких центрів.