Байден переконаний, що Китай досі приховує дані щодо походження COVID-19

Байден переконаний, що Китай досі приховує дані щодо походження COVID-19

Укрінформ
Президент США Джо Байден отримав звіт розвідки щодо походження коронавірусу та пообіцяв, що його країна та її міжнародні партнери продовжать з'ясовувати причини появи COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві президента, поширеній у п’ятницю.

За даними Politico, 90-денне розслідування, як випливає зі звіту, оприлюдненого розвідувальною спільнотою у п'ятницю, не дало результатів. Вони досі розходяться щодо думки про походження вірусу - він був поширений серед людей від зараженої тварини чи з'явився внаслідок витоку з лабораторії. Хоча більшість розвідувальних структур «з низьким ступенем упевненості» оцінюють, що ковід, «імовірно, не був генетично сконструйований», - бракує доказів, щоб дійти остаточного висновку.

Читайте також: Пандемія коронавірусу триватиме від двох до п'яти років – Кузін

У своїй заяві Байден зазначив, що США й далі «докладатимуть усіх зусиль, щоб простежити витоки цього спалаху, який приніс стільки болю і смертей по всьому світу, аби ми могли вжити всі необхідні заходи для запобігання його повторення».

За словами президента, «найважливіша інформація» про джерела пандемії знаходиться в Китайській Народній Республіці, «проте від самого початку урядовці в Китаї працювали над тим, щоб не допустити до неї міжнародних дослідників та членів світової спільноти громадської охорони здоров'я».

Читайте також: США розглядають декілька варіантів відповідальності Китаю за коронавірус

Досі КНР відкидає заклики до прозорості та приховує інформацію, попри те, що кількість жертв пандемії продовжує зростати, зазначив Байден.

«Світ заслуговує відповідей, і я не заспокоююся, поки ми їх не отримаємо», - додав він.

Штати, за його словами, продовжуватимуть працювати з партнерами, аби змусити Китай поділитися інформацією і співпрацювати зі Всесвітньою організацією охорони здоров'я щодо визначення походження COVID-19. Вашингтон вимагатиме від Китаю дотримання «наукових норм і стандартів», які передбачають обмін інформацією і даними від перших днів пандемії, протоколами щодо біобезпеки та інформацією про популяції тварин.

«Ми повинні отримати повний і прозорий звіт про цю глобальну трагедію», - додав він. «Ні на що менше» США не погодяться.

Читайте також: Симптоми «затяжного» ковіду можуть триматися протягом року

У звіті йдеться про те, що вірус, найімовірніше, з'явився в листопаді 2019 року і не розроблявся як біологічна зброя.

Зазначається, що «Пекін продовжує перешкоджати глобальному розслідуванню, чинити опір обміну інформацією і звинувачувати інші країни, у тому числі США». «Ці дії частково відображають невпевненість уряду Китаю – до чого може привести розслідування».

Нагадаємо: у травні Байден дав розвідці 90 днів на підготовку доповіді щодо походження COVID-19, зокрема для розслідування можливої причетності до цього китайської лабораторії в Ухані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-