США прокоментували можливість визнати Талібан як нову владу Афганістану

США прокоментували можливість визнати Талібан як нову владу Афганістану

Укрінформ
Талібан, який прагне міжнародної легітимності та підтримки, повинен її заслужити.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявив Державний секретар США Ентоні Блінкен.

«Талібан прагне міжнародної легітимності та підтримки. Наш меседж такий: будь-яка легітимність і будь-яка підтримка повинні бути заслужені», - сказав Ентоні Блінкен.

Зокрема, йдеться про виконання зобов’язань щодо свободи подорожей, повагу основних прав афганського народу, включаючи жінок та меншин, боротьби з тероризмом, відсутність репресій та насильства щодо тих, хто вирішить залишитися в Афганістані, а також щодо формування інклюзивного уряду, який може задовольнити потреби та відображати прагнення афганського народу.

Читайте також: Експрезидента Афганістану й прем’єра тримають під домашнім арештом у Кабулі – ЗМІ

США стежитимуть за дотриманням Талібаном даних обіцянок. Будь-яка подальша взаємодія з талібами визначатиметься виключно національними інтересами США, зауважили в Держдепі.

«Ми спілкувалися з талібами протягом останніх кількох тижнів, щоб забезпечити евакуацію. Надалі будь-яка співпраця з урядом у Кабулі під проводом талібів буде керуватися лише одним: нашими життєво важливими національними інтересами», - наголосив дипломат.

У Держдепартаменті США нагадали, що Талібан взяв на себе зобов'язання запобігати використанню Афганістану як бази для зовнішніх операцій, які можуть загрожувати США або їх союзникам, терористичними угрупованнями, включаючи Аль-Каїду та заклятого ворога Талібану - ІДІЛ-К. «Ми питатимемо з них про виконання цього зобов’язання. Хоч ми й очікуємо від талібів, це не означає, що ми будемо покладатися на талібів. Ми й надалі будемо пильно стежити за загрозами», - сказав Блінкен.

Читайте також: Лідер Талібану прибув до Афганістану на перемовини про політичну систему

США збережуть потужні можливості боротьби з тероризмом у регіоні, щоб у разі необхідності нейтралізувати терористичні загрози, додали в Держдепартаменті.

Як повідомлялося, США завершили виведення з Афганістану свого військового контингенту, який перебував у цій країні 20 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-