Поліція п'ять годин допитувала сина чеського прем’єра

Поліція п'ять годин допитувала сина чеського прем’єра

Укрінформ
Син прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабіша у четвер п'ять годин провів у відділку поліції в центрі Праги, де давав свідчення стосовно свого перебування в окупованому Криму в 2017 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Lidovky.

Після завершення допиту Бабіш-молодший не сказав журналістам, чи подав кримінальну скаргу проти свого батька.

Бабіш-молодший вже давно стверджує, що його батько відправив його до Криму у 2017 році проти його волі, щоб не дати йому можливості свідчити у справі «Гніздо лелеки» (бізнес Бабіша-старшого – ред). Сьогоднішній допит він назвав «першим кроком».

До цього часу поліція не могла допитати Бабіша-молодшого, оскільки він тривалий час проживав у Швейцарії (разом з матір'ю, першою дружиною прем’єра – ред).

«Допит був дуже детальним, Бабіш надав повну, вичерпну та правдиву інформацію про перебування в Криму. Наразі все в руках поліції, і ми віримо, що вони розслідуватимуть справу незалежно, щоб відповідальні були покарані», - сказав адвокат.

Він також стверджує, що попри заяви Андрія Бабіша-старшого, його син абсолютно здоровий. Прем’єр наполягає, що його син страждає на шизофренію. Адвокат запевняє, що його клієнт опиниться в руках маніпуляторів.

Читайте також: Чеського віцепрем’єра допитає поліція через зірваний візит до Москви

Як повідомлялось, Бабіш-молодший стверджує, що його до Криму в 2017 році доставив чоловік лікаря Діти Протопопової, яка підготувала висновок про його психічний стан, вона раніше була радником прем’єра в Міністерстві фінансів. За інформацією ЗМІ, задум Протопопової полягав у тому, щоб допомогти сину Бабіша уникнути судового переслідування у справі «Гніздо лелеки» за станом здоров’я. Андрій Бабіш-молодший фігурує у справі про махінації з грошима ЄС.

Судове переслідування членів сім'ї Бабіша у справі про субсидію в 50 млн євро для компанії «Гніздо лелеки» вже припинено. Наразі обвинувачення висувають лише проти прем’єр-міністра та його колишньої радниці. Вони заперечують свою провину.

До 2007 року «Гніздо лелеки» було частиною холдингу Agrofert, яким володів Бабіш. Причиною розслідування стало переоформлення акцій цього комплексу таким чином, щоб він перетворився на невелику самостійну фірму і міг претендувати на євродотації. Згодом мультифункціональний центр знову влився до холдингу Agrofert. Справою «Гнізда лелеки» зацікавилися відповідні органи Євросоюзу, чеська опозиція, яка закликала до вотуму недовіри прем’єру. Дотаційні кошти були повернуті, але кримінальне переслідування тривало деякий час.

Справа стала однією з найбільш резонансних і відіграє певну роль у переддень парламентських виборів, які мають відбутися в Чехії наступного місяця.

Фото: Ceske Noviny

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-