Єврокомісія пропонує «поставити на паузу» спрощення візового режиму з Білоруссю

Єврокомісія пропонує «поставити на паузу» спрощення візового режиму з Білоруссю

Укрінформ
Європейська комісія розглянула сьогодні заходи із вдосконалення системи притулку та боротьби із незаконною міграцією, та, серед іншого, запропонувала призупинити дію угоди про спрощення візового режиму з Білоруссю, у зв’язку із подіями на зовнішніх кордонах країн ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в інформації, що оприлюднена у середу на сайті Європейської Комісії.

«Подальший розвиток всіх оперативних, правових, дипломатичних та фінансових інструментів, які є в розпорядженні ЄС, буде відповіддю на інструментальне використання незаконної міграції державними діячами, включаючи застосування послідовних заходів у різних політичних сферах - віз, торгівлі, розвитку, фінансової допомоги та інших. Часткове призупинення угоди про спрощення візового режиму з Білоруссю, яке Єврокомісія запропонувала сьогодні, є прикладом таких заходів», - йдеться у повідомленні.

У тексті доповіді Єврокомісії зазначається, що найбільш вражаючий приклад такого державного спонсорування незаконної міграції з’явився у червні 2021 року, коли Білорусь почала організовану контрабанду людьми на зовнішніх кордонах ЄС. Це стало наслідком внутрішніх політичних потрясінь в країні та міжнародної реакції на примусове приземлення в Мінську європейського пасажирського літака.

«Білорусь … організувала польоти та міжнародні подорожі для сприяння транзиту мігрантів спочатку до Литви, а згодом – до Латвії та Польщі, у більшості – громадян Іраку. Кількість незаконних проникнень до Литви у 2021-му році зросла у 50 разів у порівнянні з 2020-м роком, з різким зростанням кількості випадків незаконного перетинання кордонів з боку Білорусі зіткнулися також Польща та Латвія», - йдеться у документі.

Читайте також: Спецслужби Польщі: Кожен п'ятий нелегальний мігрант з Білорусі має зв'язки з Росією

Доповідь Єврокомісії відображує головні виклики у сфері міграції, з якими стикається ЄС. Зокрема, це стосується міграційного тиску у Центральному Середземномор’ї, ризиків, що пов’язані із погіршенням ситуації в Афганістані, та із вже згаданими новими викликами на східних кордонах Євросоюзу. Для подолання цих явищ ЄС проводить цілеспрямовану політику зі зміцнення охорони зовнішніх кордонів, вдосконалення структур з надання притулку, а також активну дипломатичну роботу із країнами-партнерами та країнами походження мігрантів. Такі зусилля включають запобігання незаконній міграції, організацію добровільного повернення мігрантів або їх реадмісію.

Поряд із оприлюдненням першої річної доповіді щодо імплементації нового Європейського Пакту з міграції та притулку, Єврокомісія запропонувала створення додаткових правових інструментів - Плану дій у боротьбі з контрабандою людей та Директиви (робочий документ ЄЕ – ред.) щодо санкцій проти роботодавців. Такі ініціативи мають на меті запобігти організованій експлуатації мігрантів та сприяти скороченню обсягів незаконної міграції.

Читайте також: Правозахисники нарахували в Білорусі понад 700 політв'язнів

Як вже повідомляв Укрінформ, після кризових явищ у сфері міграції у 2015 році та різкого збільшення біженців із Сирії у 2019 році, у вересні 2020 року ЄС ухвалив новий Пакт з міграції та притулку, який передбачає комплексні організаційні та правові заходи із регулювання міграційних потоків на територію ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-